De la seiful cu bani al Trezoreriei Oravița, în pușcărie! Pentru comiterea a 11 infracțiuni!

Casierul Trezoreriei Oravița se duce la pușcărie, potrivit unei sentințe, dată în primă instanță, de Tribunalul Caraș-Severin. A fraudat fonduri europene și și-a însușit bani din seiful instituției!

Ion Alfredo Chisăliță a fost găsit vinovat pentru comiterea mai multor infracțiuni legate de accesarea de fonduri europene prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, într-o afacere cu stupi de albine. În primul rând, instanța l-a găsit vinovat pentru folosire sau prezentare cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei. A fost găsit vinovat însă și pentru săvârşirea infracţiunilor de fals în declaraţii în formă continuată, participaţie improprie la infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale și fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

Chisăliță a mai suferit însă o condamnare, în 2015, iar asta îi complică serios existența. A fost  condamnat atunci la trei ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe un termen de încercare de 3 ani. Odată cu această nouă condamnare, instanța a anulat suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei trei ani închisoare aplicată în 2015, pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare (folosirea fără drept a sumei totale de 16.773 lei încasată prin programul Texe Div. Faptă comisă la data de 13.01.2015) și i-a aplicat sporul obligatoriu. Astfel, pentru 11 infracțiuni comise în cele două dosare, Ion Alfredo Chisăliță va executa patru ani de închisoare.

Alături de acesta a fost condamnat și Nicolae Vuc, găsit vinovat pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la folosire sau prezentare cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei. Acesta va executa o pedeapsă de un an și patru luni închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o perioadă de doi ani.

Cei doi inculpați vor trebui să achite în solidar către Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale suma 108.082 lei, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi. Totodată, a fost menținut sechestrul asigurator pentru mai multe imobile ale celor doi. Ambii au posibilitatea să atace sentința Judecătoriei Oravița cu apel.