De la cod roșu de caniculă, la furtuni! Și totuși, temperaturile rămân ridicate!

explo 1000x200

De astăzi, vremea schimbă foaia. Nu scăpăm de temperaturile ridicate, dar soarele se va ascunde după nori care aduc furtuni.

Meteorologii ne atenționează că din această seară ne așteaptă furtuni puternice, cu tunete, fulgere și grindină. Mai exact, la ora 18.00 intră în vigoare un cod galben de instabilitate atmosferică accentuată, valabil până marți dimineață, la ora 6.00.

Printre zonele afectate se numără și partea de vest a țării, inclusiv județul Caraș-Severin. „În intervalul menţionat, temporar instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin vijelii, averse torențiale, frecvente descărcări electrice și grindină. Cantitățile de apă vor depăși local 20 l/mp şi izolat 40-50 l/mp. Astfel de fenomene vor fi mai frecvente din seara zilei de duminică (6 august) și până în dimineața zilei de luni (7 august), la munte, în Crișana, Maramureș, Transilvania, Banat și în cea mai mare parte a Moldovei. Pe parcursul zilei de luni (7 august) și în cursul nopții de luni spre marți (7/8 august), manifestări specifice instabilității atmosferice vor fi cu precădere în zonele deluroase și montane, precum și în Transilvania, Moldova și Maramureș”.

Și pentru această după-amiază a fost emis un cod portocaliu de furtuni, valabil între orele 15.30 și 16.30, vizând județul Caraș-Severin, mai exact localitățile Anina, Moldova Nouă, Oravița, Reșița, Bănia, Berzasca, Bozovici, Brebu Nou, Buchin, Bucoșnița, Carașova, Cărbunari, Ciclova Română, Ciudanovița, Dalboșeț, Dognecea, Eftimie Murgu, Gârnic, Goruia, Lăpușnicel, Lăpușnicu Mare, Lupac, Prigor, Sasca Montană, Sichevița, Șopotu Nou, Târnova, Ticvaniu Mare, Văliug. Au fost anunțate averse de ploaie care vor cumula 30-35 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină de dimensiuni medii, intensificări de scurtă durată ale vântului.

Totodată, astăzi rămâne în vigoare și un cod portocaliu de caniculă pentru Caraș-Severin, care se va transforma mâine în cod galben, atunci când „temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 34 și 36 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unități”, spun meteorologii.