„De ce să lași ani buni o companie care nu este ok să facă un business profitabil?”

Întrebarea o lansează în spațiul public Lucian Voina, liderul PMP Caraș-Severin, după ce ASF a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei. Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea FGA ca administrator interimar al societății.

„Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei. Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea FGA ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuțiile conducerii societății se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar”, potrivit unui comunicat de presă.

Lucian Voina, președintele PMP Caraș-Severin, consideră că, după obiceiul românesc, se va discuta mult despre motive, vinovați, soluții. „Se va spune că Euroins a greșit și trebuie să plătească. Prima întrebare este: de ce să lași ani buni o companie care «nu este ok» să facă un business profitabil, pentru ca mai apoi, când ajunge pe primul loc în topul asigurătorilor RCA (și pe locul 3 la asigurări generale și de viață), să o închizi. Cu o gaură imensă pentru bugetul de stat? (vezi cazul City, păgubos pentru buget, dar și pentru economia privată). De ce, dacă lucrurile sunt de ani buni în neregulă acolo, tu, reglementator, tu ASF, nu le rezolvi? Cu pârghiile pe care le ai și în așa fel încât să nu mai fie niciodată un alt caz City sau Euroins… De ce, după cazul City, lucrurile au fost lăsate să meargă în aceeași direcție.”

Euroins a ajuns să dețină peste 30% din piața de RCA și ocupă primul loc în acest clasament cu aproape 2,5 milioane de polițe RCA încheiate.

De cealaltă parte, ASF spune că se bazează pe o amplă analiză a situației Euroins România. Încă din anul 2020, Euroins ar fi făcut obiectul unor acțiuni intense de control care au avut drept rezultat evidențierea situației reale a societății. „Între februarie 2020 și ianuarie 2023, Autoritatea a aplicat Euroins 26 de sancțiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 acțiuni de control. Toate sancțiunile aplicate de ASF societății Euroins România au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de instanțele de judecată cărora societatea li s-a adresat în contestarea măsurilor”, mai spun cei de la ASF.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/