OncoHelp vrea să ridice o clinică la Reșița, chiar în curtea Spitalului Județean. Asociația are deja o clădire, dar căile de acces sunt blocate de managerul Alina Stancovici.
Imaginile apărute recent în spațiul public în care pacienți din secția de Oncologie a Spitalului Județean de Urgență Reșița stau murdari și neîngrijiți fac parte dintr-un complot, sugerează managerul Alina Stancovici. Motivul? Denigrarea spitalului. Acestea datează din vara anului trecut, dar au fost publicate acum, odată cu anunțul că Asociația OncoHelp vrea să deschidă un centru oncologic la Reșița, oferind servicii gratuite prin Casa de Asigurări de Sănătate. Clinica ar urma să funcționeze în curtea Staționarului 2, după ce asociația a primit una dintre clădirile înstrăinate de ani buni.
„De ce au apărut aceste imagini acum? De ce trebuie să arătăm acum neapărat partea urâtă a Oncologiei Spitalului Județean de Urgență? Are cineva un interes pentru curtea Staționarului 2? Știm cu toții, nu trebuie să ne mai ascundem. A fost solicitată curtea Staționarului 2 pentru că, în acest moment, a venit în Caraș-Severin OncoHelpul. N-am nimic împotrivă, patologia oncologică este la ordinea zilei astăzi, oricând putem să devenim noi pacienți ai Spitalului Județean sau ai OncoHelpului. Să vină în Reșița, în Caraș-Severin, dar nu mi se pare corect să dăm curtea Staționarului 2. OncoHelpul a primit prin donație de la o fundație, respectiv de la un medic al Spitalului Județean o clădire cumpărată pe vremuri în curtea Staționarului 2 pentru care s-a făcut un proiect de P+2. Sigur că la o clinică privată este nevoie să avem și circuitele exterioare. Unde în altă parte decât în curtea Staționarului 2? (…) Chiar acum când OncoHelpul semnează contractul cu Casa de Sănătate Caraș-Severin, apar aceste imagini dezastruoase de la Oncologie.”, a reacționat Alina Stancovici.
CITEȘTE ȘI: Centrul OncoHelp, ținut închis de orgolii?
Managerul celei mai mari unități medicale din Caraș-Severin a amintit că terenul de sub construcția în cauză este revendicat de Casa de Pensii, așa că este imposibilă înstrăinarea vreunei bucățele de teren până când nu se tranșează problema în instanță. Ba mai mult, Alina Stancovici a și făcut demersuri pentru ca problema terenului să fie cât mai clară.
„Am considerat că atâta vreme cât este un litigiu nu putem să facem o concesionare sau o dezmembrare a dreptului de proprietate, proprietar fiind Consiliul Județean, Spitalul având dreptul de administrare. Noi trebuia să dăm un aviz în acest sens cum că renunțăm la o parte a curții Staționarului 2 pentru a veni OncoHelpul în curte. Nu putem să renunțăm la acest lucru. (…) Mi s-a spus că acest litigiu nu este notificat în Cartea Funciară, mărturisesc că am făcut toate demersurile și am notificat acest litigiu în Cartea Funciară pentru a opri, cel puțin pentru moment, preluarea curții Staționarului 2.”
Din câte se pare, nu doar situația juridică este cea care o determină pe Alina Stancovici să nu le dea aviz celor de la OncoHelp, ci și nemulțumirea față de faptul că, de-a lungul vremii, spații generoase ale Spitalului Județean de Urgență Reșița au ajuns pe mâinile unor privați.
„Până la urmă din acest spital s-au luat prea multe spații. Teoretic avem două policlinici în oraș, dar spațiile nu mai sunt ale noastre, noi nu putem să ne organizăm ambulatoriu de specialitate pentru că nu avem spații. (…) Nu mi se pare corect ca în continuare să dăm spații. În acest spital s-a luat cu toate pixurile și cu toate mâinile. Întrebarea mea este: sufletul pacientului cine-l vrea?”