De ce este greu să construiești un spital de stat în România? Exemplul de la Timișoara

maternitate odobescu (4)

Cât de greu este să construiești un spital de stat în România? Este o întrebare care de multe ori provoacă un oftat. În Timișoara de exemplu se vorbește despre ridicarea unei noi maternități, care să aparțină de Spitalul Municipal, încă din 2016. Ani la rând a fost nevoie de discuții pentru ca proiectul să rămână în picioare, iar dacă medicii nu ar fi insistat, lucrurile erau de mult uitate.

Primele demersuri au fost făcute la Ministerul Sănătății în urmă cu aproximativ cinci ani. Iar asta pentru că personalul medical și auxiliar de la Maternitatea Odobescu își desfășoară activitatea într-o clădire care aparține comunității evreiești, iar chiria se ridică la câteva mii de euro lunar.

maternitate odobescu (14)

„În momentul în care am fost numită și am dat concursul de manager al Spitalului Municipal, în 2016, am făcut primele demersuri la Ministerul Sănătății. În acel moment era ministru domnul Vlad Voiculescu, care nu știa de existența Maternității Odobescu, știa doar de Maternitatea Bega. Am făcut o solicitare să ne ajute cu construcția unei noi maternități. A spus că nu sunt bani pentru spitale noi, dar totuși să facem o solicitare. Am făcut o solicitare către Primăria Timișoara care a făcut mai apoi o solicitare către Ministerul Sănătății. S-a schimbat ulterior ministrul, a venit domnul Florian Bodog, iar răspunsul a fost același. Că nu sunt fonduri, în 2017. Atunci, împreună cu colegii ginecologi, am mers la domnul primar Nicolae Robu să solicităm să ne ajute din fondurile de la bugetul local. Am identificat un teren în Balta Verde care inițial a fost de 4.000 de metri pătrați. Arhitectul șef ne-a spus că se poate construi un spital, iar astfel, cu temele făcute, am mers la domnul primar. Am primit terenul și au fost aprobate în Consiliul Local investiția, studiul de fezabilitate, proiectul tehnic și în 2020 s-a finalizat și documentația și a fost obținută autorizația de construire. A venit noul primar, Dominic Fritz, care a spus că nu mai vrea să construiască maternitatea pentru că dorește un spital municipal cu toate secțiile. Bineînțeles că am făcut presiuni peste tot, a revenit domnul ministru Voiculescu care m-a ajutat și în săptămâna următoare m-am întâlnit cu domnul Fritz și am discutat. Ulterior am ajutat la scrierea fișei de investiții pentru PNRR. S-a depus proiectul și acum începe să prindă contur”, a explicat medicul Olimpia Oprea.

Pe lângă munca de convingere a fost depusă și muncă administrativă, iar noua maternitate va avea șase etaje, zeci de saloane, mai multe săli de operație și vor fi respectate toate circuitele.

maternitate odobescu (13)

„Am muncit foarte mult cu echipa noastră de la administrativ. Am vrut să ne asigurăm că se vor respecta toate cerințele. Maternitatea va avea 10 saloane cu câte un pat cu baie proprie, 24 de saloane cu câte două paturi, fiecare cu baie proprie și 18 saloane cu trei paturi și baie proprie. Vor fi șase săli de naștere, iar gravida nu va părăsi sala decât după două ore de la naștere. Am luat modelul de la Szeged, să avem un loc dedicat și pentru tătic dacă dorește să asiste la naștere. Am prevăzut spații pentru studenți, rezidenți, sală de mese, pentru personal, spații comerciale, cofetărie, magazine pentru a aduce fonduri prin închiriere. De asemenea, vom avea și o spălătorie pentru că, în urma unor calcule pe care le-am făcut, am reduce la jumătate cheltuielile cu firma care ne asigură aceste servicii. Vom avea bucătăria proprie, performantă. Va fi ceva deosebit”, a mai spus Olimpia Oprea.

maternitate odobescu (15)

Construcția ar putea fi finalizată până în anul 2025 dacă nu vor apărea și alte probleme pe parcurs.

„S-a transmis propunerea în PNRR și domnul ministru Ghinea a vizitat locația. Până în anul 2025 se va finaliza construcția și va fi dotată cu echipamente. Eu sper ca în septembrie să fie demarată investiția. Maternitatea Odobescu, clădirea în care funcționăm acum, este a comunității evreiești și spitalul plătește 7.000 de euro chirie lunar. Cealaltă clădire, în care funcționează secția de Ginecologie, este a Primăriei. Există secții reabilitate și dotate prin proiecte europene. Acolo poate continua activitatea medicală, poate fi un centru de diagnostic, de exemplu. Am mai câștigat un proiect de screening prenatal în continuarea unui proiect din 2011 și în acest sens se pot folosi acele spații. Este vorba despre un proiect în cadrul căruia se vor face analize gratuite, ecografii gratuite. Gravidele au beneficiat de ecografii de morfologie fetală gratuite, amniocenteze, investigații pentru diagnosticul diferitelor malformații. Acest proiect continuă, iar Spitalul Județean este partener pentru că a fost finanțat doar un proiect pe regiune și dacă mergeam unii împotriva celorlalți pierdeau pacientele. Așadar, am decis să mergem împreună”, a mai explicat medicul.

Investiția se ridică la puțin peste 430 de milioane de lei.

maternitate odobescu (7) maternitate odobescu (5) maternitate odobescu (8)

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/