De Basm aduce la Timișoara „LittleLIT pe scenă – Poveștile se dau în spectacol”

elev din Timisoara care citeste in cadrul evenimentului litvest organizat la biblioteca judeteana timis
Stiri si Publicitate din Baile Herculane pentru Timisoara si Resita untitled design set 970x90 px

TIMIȘOARA. Asociația De Basm aduce literatura contemporană dedicată celor mici pe scenă, între 16 și 21 octombrie. Proiectul „LittleLIT pe scenă – Poveștile se dau în spectacol”, derulat în parteneriat cu Teatrul Merlin, propune celor mici lecturi performative făcute de actori și ateliere de lectură. 

Proiectul cultural „LittleLIT pe scenă – Poveștile se dau în spectacol”, derulat de De Basm – Asociația scriitorilor pentru copii și adolescenți și co-finanțat de AFCN, aduce pe scena teatrului pentru copii timișorean îndrăgite povești contemporane, astfel încât mai mulți copii şi tineri să aibă șansa de a intra în lumea literaturii într-un mod inedit și interactiv.

Evenimentele din cadrul „LittleLIT pe scenă – Poveștile se dau în spectacol” se vor concentra în perioada 16 – 21 octombrie în Timișoara și în localitățile Sânandrei, Bucovăț și Carani din județul Timiș. Includ ateliere de lectură și scriere creativă, plus lecturi performative din operele scriitoarelor invitate la Timișoara cu ocazia proiectului, lecturi susținute de actori ai Teatrului pentru copii și tineret Merlin.

În Timișoara, autoarele Adina Rosetti, Andreea Iatagan, Victoria Pătrașcu, Luminița Corneanu, Sînziana Popescu, Iulia Iordan și Garajszki Margit (Ungaria) vor participa atât la întâlniri cu publicul în școli și librării, cât și la întâlniri de breaslă, în care vor fi dezbătute teme actuale în literatura pentru copii. Ele vor colabora cu profesioniști ai teatrului pentru copii Merlin, prin prezentarea unor lecturi performative din cărțile lor, pentru a pune bazele unor viitoare colaborări. „Incubatorul de Basm” va aduce împreună scriitori, dramaturgi, regizori, scenografi și manageri/mediatori culturali, pentru a înlesni schimbul de informații și circulația ideilor.

Copiii de la sat, încurajați de scriitori să citească

O parte dintre atelierele de lectură și creativitate se vor desfășura în satele Sânandrei, Bucovăț și Carani. Câteva sute de copii, mulți dintre ei cu părinți plecați în străinătate și crescuți doar de bunici, se vor întâlni cu scriitori care îi vor încuraja să citească și să se exprime, prin ateliere interactive și lecturi performative.

stiri si publicitate casino herculane by sungarden stiri si publicitate gif card de energie dacus 1000x100
stiri Timisoara si Resita banner energie geotermală cu buclă închisă energia de la picioarele noastre fppg 2048x539

Vor avea loc, de asemenea, ateliere pentru profesioniștii din literatură și teatru cu cele două scriitoare invitate de onoare, Victoria Pătrașcu din România și Garajszki Margit din Ungaria, precum și o dezbatere cu profesioniști din zona literaturii şi a teatrului pentru copii, în încercarea de a găsi soluţii de dramatizare a operelor scriitorilor români.

„Am ales tema «Poveștile se dau în spectacol» pentru proiectul LittleLIT pe scenă, pentru a semnaliza necesitatea unor povești noi pentru generațiile noi de spectatori. Credem că în ultimii ani au apărut numeroase povești valoroase scrise de autori români și credem că parte dintre ele ar putea să se dea de trei ori peste cap și să se regăsească în repertoriul teatrelor pentru copii și tineret, alături, desigur, de poveștile clasice, cele care au încântat generații întregi. Cum facem ca aceste povești să ajungă să se dea în spectacol? Cum scurtăm drumul de la carte la spectacol? Cum găsim împreună, scriitori, regizori, actori, scenografi, modalitățile cele mai eficiente și mai ingenioase de a construi împreună spectacole relevante pentru noile generații? Vom încerca să răspundem la aceste întrebări la Timișoara, în perioada 16-21 octombrie.”, spune Victoria Pătrașcu, reprezentantă a Asociației De Basm.

Potrivit unui studiu al Centrului de Evaluare şi Analize Educaţionale, aproximativ 42% din elevii români de 15 ani sunt analfabeţi funcţional. În plus, peste jumătate din elevii români locuiesc în mediul rural, în localități fără librării sau biblioteci dotate corespunzător, accesul la teatru fiind cu totul sporadic. Toate acestea, în timp ce numeroase studii arată că educația artistică dezvoltă creativitatea individuală și capacitatea de exprimare, iar implicarea copiilor în ore de lectură sau scriere creativă crește încrederea. Asociația De Basm și partenerul său, United Way, vor să le ofere copiilor din Sânandrei, Bucovăț și Carani o astfel de experiență.

proiectul „littlelit pe scenă poveștile se dau în spectacol”, derulat la timișoara în parteneriat cu teatrul merlin

Stiri si Publicitate Timisoara, Resita, Hotel Versay aprilie 980x120 px
muzeu tm oct 2024
Stiri din Resita si Timisoara banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/