Liceul Tehnologic „Dacia” din Caransebeș se mândrește cu locul I la concursul național „Instalații pentru construcții și confort ambiental”, câștigat de David Dobre, alături de colega lui, Daria Rapu.
„E important ca tinerii să facă ceea ce le place, să își urmeze visul, iar părinții să susțină visul copiilor lor, să investească în copii, să creadă în ei, să îi ajute să își aleagă un drum, astfel încât să le placă ceea ce fac, să nu facă din obligație, ci de plăcere”, spune David Dobre, elevul care și-a imaginat cea mai de succes „Casă Verde” în cadrul Concursului „Instalații pentru construcții și confort ambiental”, desfășurat la în 8 mai la Universitatea Politehnică Timișoara, în cadrul celei de-a XXXIV-a ediții a Conferinței anuale cu același titlu.
David Dobre s-a născut și a absolvit Gimnaziul în Italia, acolo unde a susținut și examenul de capacitate. În urmă cu 4 ani, familia a decis să revină în România. În prezent, David este elev al Liceului Tehnologic „Dacia”, urmând specializarea Instalații. Pentru David, instalațiile nu reprezintă doar o specializare didactică, ci un stil de viață, iar practica nu se rezumă doar la laboratoarele școlare, ci trece dincolo de zidurile școlii, pe șantier, acolo unde obișnuiește să lucreze împreună cu tatăl lui, cel căruia i se datorează pasiunea fiului pentru domeniul construcțiilor și instalațiilor.
„Ascultând poveștile de pe șantier ale tatălui meu, mereu mi-am dorit să merg și eu, să lucrez cu el, ceea ce și fac, elev fiind. Nu pentru că părinții mei nu și-ar permite să mă întrețină, ci pentru că îmi place această meserie și pentru că mă ajută să mă dezvolt, să învăț mai multe despre instalații. De asemenea, am învățat ce înseamnă să câștig singur bani și să îi valorific diferit”, povestește David.
Experiența pe șantier, alături de teoria și învățăturile pe care le-a deprins la școală, sub îndrumarea domnilor profesori Gabriel Dumitru și Constantin Șuha, l-au ajutat pe David să obțină locul I la Concursul „Instalații pentru construcții și confort ambiental”, unde a participat alături de colega lui, Daria Rapu.
Concursul a fost organizat în cadrul conferinței anuale „Instalații pentru construcții și confort ambiental”, organizată de Asociația Inginerilor de Instalații din România, filiala Timișoara, eveniment la care au participat cadre didactice universitare, ingineri, cercetători, verificatori de proiecte, experți tehnici, experți judiciari, cadre și inspectori ai instituțiilor statului, ai administrației locale și naționale, dar și studenți și elevi. Pe lângă secțiunea prezentării lucrărilor specialiștilor din domeniu, s-au organizat și două concursuri, unul dedicat studenților, iar altul dedicat elevilor. La cel din urmă, pe lângă echipa formată din David și Daria, au mai concurat trei echipe, din Timișoara, Jimbolia și Târgu Jiu.
Tema concursului a fost „Casa Verde – total independență și foarte mult confort”, la care participanții au gândit instalații de construcții pentru Casa Verde pe care le-au prezentat printr-un Powerpoint. Alături de coechipiera sa, David a gândit o Casă Verde cu sistem de panouri solare, pompă de căldură, încălzire în pardoseală și iluminatul cu leduri, totul pentru un consum redus al energiei electrice și gaz, dar și pentru independență deplină, idee care le-a adus locul fruntaș, o diplomă și premiu în bani.
„Chiar îmi place mult această meserie și mi-aș dori ca, în viitor, să mă stabilesc definitiv în România, să îmi pot îndeplini visurile acasă, în țara mea. Îmi doresc să urmez Politehnica, domeniul Instalații, și să devin inginer în construcții, să mă număr și eu printre specialiști. Le sunt recunoscător doamnei directoare Camelia Rusulescu și domnilor profesori Dumitru și Șuha pentru că au crezut în mine și m-au susținut”, concluzionează David Dobre.
David Dobre, o personificare a proverbului „Meseria este brățară de aur”, reprezintă un exemplu pentru tânăra generație, care arată că nu trebuie să fii cel mai bun la toate, ci cel mai bun în ceea ce îți place cel mai mult să faci, o invitație la a-ți găsi drumul pe care dorești să îl urmezi, la a face tot ce este nevoie pentru a-ți îndeplini visul și la a nu renunța niciodată să crezi în oportunități și în tine.