Poliția de Frontieră Timișoara arată că, anul trecut, cei mai mulți migranți care au forțat granițele Timișului veneau din Serbia. Datele lor întăresc dezideratul intrării României în Spațiul Schengen.
Sute de străini, proveniți în special din Asia și Africa, au încercat să intre în Timiș prin Serbia, țară non-UE. Ceea ce înseamnă că frontierele din afara Uniunii Europene sunt cele mai vulnerabile.
„În anul 2023 I.T.P.F. Timişoara s-a confruntat cu fenomenul migraţiei externe la frontiera cu Serbia, materializat prin încercările cetăţenilor terţi de a intra ilegal în România din Serbia şi cu încercarea cetăţenilor terţi intraţi legal pe teritoriul României (pe bază de vize sau permise de şedere) de a trece ilegal frontiera din România către Ungaria sau Serbia cu scopul de a ajunge într-un stat din Spaţiul Schengen”, arată Poliția de Frontieră Timișoara.
La frontiera cu Serbia au fost prinși, anul trecut, peste 800 de migranți care au încercat să intre fraudulos pe teritoriul României. Măsurile luate au dus la o reducere semnificativă a acestui fenomen.
„Se constată o scădere semnificativă în activităţi de prevenire, cu aproximativ 97% faţă de perioada anului 2022, când au fost înregistrate peste 27.000 persoane și cu 99% faţă de perioada anului 2021 când au fost înregistrate aproximativ 75.000 persoane. Constatăm că și în anul 2023 aproximativ 86% dintre persoane au acționat la frontieră, pentru a intra fraudulos din Serbia în România, prin zona de competenţă a structurilor de pe raza judeţului Timiş”, mai spun polițiștii de frontieră.
Mai mult, structurile Poliției de Frontieră Timişoara au depistat, în anul 2023, 421 de migranţi care au intrat în România prin trecere frauduloasă a frontierei de stat, în scădere cu 77% comparativ cu anul 2022, când au fost depistaţi 1.838 de migranţi.
La granița cu Ungaria, în zona Cenad, înn 2023, au fost depistați 224 de străini care încercau să iasă ilegal din România.