Dascălii din Caraș-Severin au învățat noi metode de combatere a discriminării și de promovare a toleranței prin proiectul TolerART, implementat de Nevo Parudimos.
Asociația Nevo Parudimos a organizat, în perioada 24 – 27 iulie primul curs de formare din cadrul proiectului TolerART destinat cadrelor didactice, asistenților sociali, consilierilor școlari și instructorilor în educație din județul Caraș-Severin.
Un număr de 20 de cursanți au abordat timp de trei zile teme precum: metode de abordare și incluziune a copiilor și tinerilor din medii dezavantajate; interculturalitate în educație; antidiscriminare; metode de gestionarea cazurilor de bullying pe motive etnice și metode de promovare de atitudini antirasiste și promovarea toleranței în rândul copiilor și tinerilor.
Această activitate este parte din proiectul TolerART implementat de Nevo Parudimos în perioada iunie-octombrie, realizat cu suportul financiar al Agenției Naționale pentru Romi – Guvernul României.
În cadrul aceluiași proiect, în perioada 21 – 17 august, un număr de 40 de tineri aparținători ai minorităților etnice pregnante din regiunea Banat vor învăța cum să monitorizeze și combată discursul instigator la ură motivat etnic. Această inițiativă își dorește schimbarea de atitudini prin educare și cunoaștere, fiind un proiect ce va combina activitățile de formare și instruire cu activități de promovare a toleranței și culturii, în vederea formării la nivelul orașului Reșița a unei comunități locale incluzive, tolerante și fără prejudecăți.
Prin creșterea capacităților instructorilor școlari, dar și prin promovarea toleranței la nivel local și punerea în evidență a culturii și a tradițiilor minorităților etnice, acest proiect își dorește schimbarea de mentalitate la nivelul comunității în ceea ce privește toleranța și acceptarea.
Activitățile din cadrul proiectului presupun organizarea de activități de formare a tinerilor dezavantajați, a instructorilor de educație din orașul Reșița pe tema antidiscriminării; de promovare a toleranței prin intermediul unei campanii online și promovarea culturii și tradițiilor romilor și minorităților etnice prin organizarea unui spectacol cu artiști și meșteșugari reprezentanți ai diferitelor etnii implicate în proiect. Toate activitățile proiectului urmăreasc crearea unui climat intercultural bazat pe respectarea valorilor interculturalității, pe cunoașterea valorilor culturale ale romilor, pe cunoaștere și respect social și cultural reciproc, pe toleranță zero față de atitudinile rasiste.