Dansul popular din Caraș-Severin, viitorul pus pe tapet

stiri folclor; ansamblul semenicul resita

După o pauză de șase ani, coregrafii din Caraș-Severin vor să se reia cursurile de dans popular în subzonele județului.

Propunerea coregrafilor este ca asemenea cursuri să se țină în fiecare subzonă a județului cu sprijinul Centrului Județean pentru Conservarea și Păstrarea Culturii Tradiționale. În Caraș-Severin, aceste cursuri s-au întrerupt după ce, timp de 20 de ani, s-au ținut cursuri cu coregrafi din Caraș-Severin, Bihor, Arad, Timiș, Gorj. Tinerii coregrafi din județ își doresc ca, cu ajutorul autorităților, cursurile să fie reluate. S-a discutat despre asta în cadrul simpozionului „Dansul popular între pasiune, interpretare și performanță” desfășurat la Băile Herculane.

Evenimentul s-a desfășurat la inițiativa lui Nistor Ghimboașă, dansator la Ansamblul „Semenicul” din Reșița timp de 48 de ani, 33 de ani coregraful acestui ansamblu și alți zece ani coregraf la Caransebeș. La simpozion au participat 16 coregrafi cu vârste între 22 și 70 de ani. „Discuțiile s-au centrat pe teme referitoare la vocația și misiunea coregrafului, muzica, culegerea folclorului, documentarea pe teren, ținuta scenică și costumul popular. În Caraș-Severin, dansul popular este delimitat în subzonele Valea Crainei, Valea Timișului, Valea Sebeșului, Valea Bistrei, Valea Pogonisului, Valea Carașului, Valea Almajului și Valea Bosneagului. Peste tot, se simt influențe venind dinspre Ardeal, Moldova, Oltenia sau Serbia”, am aflat de la Nistor Ghimboașă.

În strânsă legătură cu dansul și muzica este costumul popular, despre care Nistror Ghimboașă susține că greu se mai găsește un costum autentic subzonei din care provine dansul. De aceea, în practicarea profesiei de coregraf, este necesară o muncă de cercetare și documentare cu participare la simpozioane, dezbateri, cursuri de dans. Motiv pentru care întâlnirile coregrafilor din Caraș-Severin vor continua punând accent pe pasiune, interpretare și performanță.

Simpozionul de la Băile Herculane a fost dedicat împlinirii a 55 de ani de activitate a Ansamblului „Semenicul” și s-a desfășurat în cadrul în cadrul Festivalului „Hercules”, organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Păstrarea Culturii Tradiționale împreună cu Consiliul Județean Caraș-Severin și Primăria Băile Herculane. Pe lângă discuțiile legate de viitorul dansului popular, evenimentul a fost și un bun prilej de revedere pentru foști membri ai ansamblului. În cadrul simpozionului, Nistor Ghimboașă a propus la Ansamblul Semenicul să devină ansamblu profesionist întrucât Caraș-Severin este singurul județ din țară care nu are un ansamblu profesionist.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/