Secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării, Daniel Surdu, și-a făcut bine temele. Investițiile anunțate de 225 de milioane de lei pentru înființarea de noi sisteme de distribuție a rețelelor de gaze naturale în județ sunt o certitudine, și nu o temă de campanie electorală.
Liberalul cărășean din Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației le cere primarilor și președinților de Asociații de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) din Caraș-Severin, care au câștigat proiecte prin Programul Național „Anghel Saligny” – infrastructura de gaze naturale, să urgenteze întocmirea documentațiilor necesare demarării investițiilor.
„Pentru a putea accesa fondurile de pe «Anghel Saligny», la fel ca și pentru apă și canalizare, UAT-urile trebuie să depună documentații în platforma Ministerului Dezvoltării care cuprind studii de fezabilitate, proiecte tehnice, avize, acorduri de concesiune, declarații pe proprie răspundere că vor avea un anumit număr de utilizatori, pentru ca toate lucrurile să meargă în continuare cât mai repede. Ele vor fi aprobate repede de minister, dacă avem ce documentații să evaluăm. Tocmai de aceea doresc să informez primarii și președinții de ADI-uri despre cât este de important să demarăm implementarea și, mă repet, trebuie demarat cât mai repede, pentru că în alte județe programul «Anghel Saligny» pentru infrastructura de gaze este în plină desfășurare”, a declarat Daniel Surdu, vineri după-amiază, în cadrul unei conferințe de presă.
Liberalul a mai explicat că există în prezent, la stadiul de Hotărâre de Guvern, un ajutor pentru unitățile administrativ-teritoriale (UAT) care au implementat individual acest program. Un sprijin prin care acestea se pot asocia în ADI-uri, eficientizând finanțarea proiectelor și demararea mai rapidă a lucrărilor.
Așadar, din bugetul național, pentru înființarea de noi sisteme de distribuție a gazelor naturale, județului Caraș-Severin i-a fost alocată suma de 225,3 milioane lei. În cazul Reșiței vorbim de extinderea rețelei de gaze naturale și branșamente în cartierele Moniom, Doman, Secu și Cuptoare, pentru care vor fi cheltuiți 7 milioane de lei. La Caransebeș se va extinde sistemul de distribuție gaze naturale în satul Jupa, suma alocată fiind de 6,7 milioane lei. Asocierii ADI Anina, care cuprinde localitățile Anina, Carașova, Ciudanovița, Goruia, Lupac, Târnova și Oravița, i-a fost repartizată suma de 31 de milioane de lei. Comuna Băuțar primește 7 milioane, Brebu, cu Valeadeni și Apadia, 10 milioane, iar asocierea Bucoșnița, care cuprinde localitățile Bucoșnița, Buchin, Bolvașnița și Brebu Nou, 31,9 milioane.
Comunele Cornea și Domașnea beneficiază de alte 7 milioane de lei, asocierea ADI Ezeriș, care cuprinde comunele Ezeriș, Fârliug și Zorlențu Mare are alocați 16 milioane de lei, în timp ce pentru comunele Forotic și Doclin s-au alocat 10 milioane.
În localitățile Mehadia, Băile Herculane și Topleț ajung pentru rețelele de gaz 31,9 milioane, în comunele Ocna de Fier și Dognecea,7 milioane, iar pentru orașele Moldova Nouă și Oravița și comunele Ramna, Vermeș, Berzovia, Măureni, Grădinari, Ticvaniu Mare, Răcășdia, Vrani, Vărădia, Berliște, Ciuchici, Naidăș, Socol, Pojejena, Coronini, Sichevița și Berzasca s-au alocat 15 milioane de lei.
Comunele Slatina Timiș și Armeniș se vor bucura de investiții de 16 milioane de lei. La fel și comuna Teregova. Alți 7 milioane de lei sunt repartizați către Turnu Ruieni, iar 5 ajung la Văliug.