Daniel Crista, cinci medalii la Campionatul Balcanic de Velodrom

daniel crista sportiv resita

După performanța din competiția de la Plovdiv, sportivul reșițean urcă două locuri în clasamentul mondial. În Bulgaria, Daniel Crista a obținut aurul la probele de Scratch și Omnium.

Faptul că, în România, nu există niciun velodrom nu reprezintă un impediment pentru Daniel Crista. Sportivul reșițean se antrenează pe șosea și la concursuri, la fel cum fac și cei mai tari sportivi prezenți la probele de velodrom. Majoritatea fac parte din echipe de world tour, participă la concursuri precum Turul Franței sau Turul Italiei, la fel ca Daniel Crista. De aceea, performanța sportivă nu-i este afectată de faptul că România „dispune” deocamdată doar de… fundația singurului velodrom aflat în construcție la Craiova.

La competiția balcanică, desfășurată în perioada 25-27 octombrie, pe lângă aurul de la probele de Scratch și Omnium, Daniel Crista a obținut argintul la probele de Individual Pursuit și Team Pursuit, respectiv bronzul la proba Madison. În total, România a obținut 18 medalii, câte șase pentru fiecare poziție a podiumului, ceea ce a situat țara noastră pe locul III ca număr de medalii. „Pentru România, e important pentru că arătăm că suntem cei mai tari din zona Balcanilor. E important și pentru viitor întrucât lotul României a avut foarte mulți componenți la toate categoriile de vârstă”, a spus Daniel Crista pentru Express de Banat.

Proba de Scratch este asemenea uneia de șosea, are lungimea de 15 km, concurează maxim 24 de sportivi și câștigă cel care trece primul linia de sosire. Omnium este probă olimpică, formată din sub-probele Scratch, Tempo, Elimination și Point race, la capătul cărora se face un clasament general. Sub-proba Scratch are 10 km lungime, la Tempo se parcurg 40 de ture și câștigă câte un punct doar sportivul de pe primul loc. La Elimination, se pleacă în pluton și, la fiecare două ture, ultimul este eliminat. Point race cuprinde 100 de ture și se acordă puncte la fiecare zece ture.

Probele de Individual Pursuit și Team Pursuit se întind pe 4 km, câștigător fiind sportivul cu cel mai bun timp. Diferența constă în faptul că, la individual, concurează un singur sportiv iar la Team Pursuit se concurează în echipe de patru. În proba Madison, pot fi pe velodrom maxim 17 echipe formate din doi sportivi. Proba se întinde pe 50 km, cei doi pleacă separat și atunci când unul este ajuns de celălalt, cel care vine din urmă îi dă avânt celui din față și apoi se odihnește.

„Rezultatele contează pentru campionatul mondial, respectiv european. Cu o lună înainte de campionatul mondial, se trage linie și primii 24 din lume merg în concurs. Am fost pe locul 9 dar am căzut în clasament până pe 16 întrucât am lipsit de la mondialul desfășurat luna aceasta în Danemarca.  După competiția de la Plovdiv însă, am urcat două locuri în ierarhia mondială”, a încheiat Daniel Crista. Următorul obiectiv este europeanul programat în februarie 2025 la Zolder, în Belgia. Pentru asta, în perioada decembrie-ianuarie, va fi necesară efectuarea unui cantonament pe velodrom în Bulgaria sau în Spania. Daniel Crista preferă Bulgaria întrucât s-ar pregăti chiar pe velodromul pe care a câștigat ultimele medalii. I-ar prinde foarte bine dacă pregătirea de iarnă va putea fi corelată cu două competiții oficiale în Portugalia.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/