„D’ale Porcului” 2023, o nouă ediție a festivalului-concurs, ajuns la cea de-a X-a ediție

5 carnati cu zestre culinara arhiva si foto credit romana rista diplomat culinar (7)
po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

Tradiționalii cârnați produși la Nădlac, județul Arad, vor fi prezentați la evenimentul gastronomic ce va avea loc în zilele de 2 și 3 decembrie, la Oradea, în cadrul unei acțiuni de diplomație culinară organizate în premieră.

Astfel, pentru promovarea specificului local, echipa orașului Nădlac a fost invitată să ofere un moment de „zestre culinară” cu cârnați și boia dulce de Nădlac, preparați din carne proaspătă de porc crescut în România. Acțiunea de diplomație culinară propusă de Romana Rista și susținută de Comtim se va desfășura sâmbătă, între orele 13.30 și 14.30, la Festivalul-concurs „D’ale Porcului” 2023, în parcarea de la Era Shopping Park situată pe Calea Aradului, din Oradea.

publicitate online in ziar Express de Banat

„La startul concursului dintre comunele bihorene și invitatelor lor din țară și din străinătate se vor alinia 12 echipe. Nouă dintre acestea sunt din Bihor – între care două foste câștigătoare ale Marelui Trofeu, respectiv Nojorid și Valea lui Mihai. Echipa «LA MAISTORU CĂSAP» reprezintă județele Timiș și Caraș-Severin”, arată organizatorii.

6 zestre culinara arhiva si foto credit romana rista diplomat culinar

„Banatul multietnic este un «tărâm» al gastronomiei diversificate, cu influențe: germane, maghiare, sârbești, croate, turcești, bulgărești, cehe, slovace, ucrainene. Echipa «LA MAISTORU CĂSAP» respectă tocmai tipicul bănățean. Are în componență «maistori» (meseriași) din județele Caraș-Severin (Bocșa și Carașova) și Timiș (Buziaș), de la munte și câmpie, români, maghiari și croați, fiind un exemplu de armonie, dar și de pricepere. Ne dorim să arătăm «la tot natu`» (adică lumii întregi) ce înseamnă preparatul porcului la noi, cu rețete și preparate din Țara Banatului, respectând întocmai specificul zonal”, a menționat Dan Liuț, coordonatorul echipei susținute de Uniunea Croaților din România.

Tradiționalul concurs atrage anual participanți din comunități locale, dar și din țările învecinate și mii de vizitatori dornici să descopere tradițiile și savorile locale.

1 romana rista diplomat culinar

casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

„Am propus această acțiune de «zestre culinară», în cadrul noului proiect de diplomație culinară și lansez un apel la autenticitate la care tot mai multe companii cu tradiție din România și comunități locale ar putea să adere. Comtim este prin excelență partenerul tradiției românești și sunt onorată că echipa orașului Nădlac a răspuns invitației noastre. Astfel, specialitățile arădene, precum cârnații sau salamul de Nădlac, toate preparate cu boia de Nădlac și care se fac de peste 200 de ani în gospodăriile comunității slovace din județul Arad, vor deveni și mai cunoscute și prețuite. Vă invit să veniți cu bucurie din toate colțurile țării la acest Festival, iar despre bucatele din concurs pe care le voi juriza abia aștept să vă povestesc”, menționează diplomatul culinar Romana Rista.

În prezența publicului, Romana Rista va prezenta savuroșii cârnați de Nădlac, realizați din carne proaspătă și pregătiți la fața locului de către echipa orașului Nădlac, arătând originea locală a rețetei, a materiei prime atent selecționate și a modului de preparare tradițional – care îi fac atât de speciali și apreciați și care îi transformă într-un adevărat brand local al Nădlacului, cu mare potențial de a primi certificat de calitate europeană.

La Festivalul-concurs D’ale Porcului organizat de Asociația Culturală D’ART Oradea, intrarea este liberă. Publicul va avea ocazia să participe la degustări de bucate tradiționale prezentate de echipele din concurs, precum cârnați, caltaboși și specialități, dar și Toroș sau Pomana Porcului. Festivalul va găzdui și târgul de produse locale „Fain din(ing) Bihor”, precum și competiția locală de pălinci și distilate „Bihor Spirits”.

7 zestre culinara arhiva si foto credit romana rista diplomat culinar (1)

Diplomatul culinar- Romana Rista este cunoscută publicului sub brandul Fata care Gătește cu Flori, dar și prin seria de broșuri „Zestre Culinară” pe care a publicat-o în anii trecuți, demers prin care recuperează numeroase rețete tradiționale din toate colțurile României, dar și din țările vecine. Romana Rista se mândrește cu rădăcinile ei bănățene, multietnice. Îi puteți urmări activitatea și proiectele de conservare de patrimoniu și identitate culinară multietnică și multiculturală pe rețelele sociale.

Sursa foto și info: Romana Rista

versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/