Greu și foarte greu cu bugetul anul acesta în Consiliul Județean Caraș-Severin. Un haos de nedescris, cu sume care trebuiau scoase din piatră seacă pentru a acoperi altele, a dat peste cap ședința. Până și secretarul Darian Ciobanu a ajuns să spună că asta nu e administrație și că nu a mai trăit așa ceva. Cel care a scos-o până la urmă la capăt a fost social-democratul Ioan Crina.
Necazurile au pornit de la un amendament făcut de vicepreședintele Marius Isac, care a dorit să suplimenteze bugetul la capitolul „Cultură, recreere și religie” cu un milion de lei. Amendamentul său a trecut de votul consilierilor. Cum sursa de finanțare nu era însă asigurată, două proiecte de hotărâre mai târziu s-a anunțat un alt amendament prin care să se scadă 2,1 milioane de lei din bugetul Spitalului Județean de Urgență Reșița, de la capitolul „Bunuri și servicii”. Amendamentul i-a atras atenția consilierului PSD Ioan Crina. De ce e nevoie de această scădere? Președintele Dunca a încercat să explice că spitalul și-așa va primi peste 14 milioane de lei pentru acoperirea arieratelor, așa că se pot lua de acolo 2,1 milioane.
Romeo Dunca: Urmează să vină banii pentru arierate, nu o să-i punem acuma și după aia îi luăm înapoi.
Ioan Crina: Acum faceți amendament că modificăm bugetul. Deci îi scădem din bugetul Spitalului Județean. Dar de ce? Erau prinși că îi dăm la arierate? Nu îi poate folosi pentru arierate dacă noi i-am dat pentru bunuri și servicii. Pun niște întrebări simple aici. E complicat ce întreb?
Darian Ciobanu, secretarul județului: Nu e o logică, de acord.
Romeo Dunca: Atunci ce facem, o retragem?
Darian Ciobanu: Nu se retrage. Bugetul trebuie aprobat. Renunțați la amendament. Domnule președinte, când vin banii din arierate putem opera imediat. E neclar.
Romeo Dunca: Renunțăm la acest amendament.
Mihai Bona, consilier județean: Cine l-a întocmit?
Darian Ciobanu: Nu e asumat.
Angajată a CJ: Trebuie duși pentru amenda aceea…
– Aici povestea capătă un alt sens. Ce amendă? –
Darian Ciobanu: Stați că n-am înțeles nimic. Amendamentul anterior nu a avut sursă financiară, ci asta e sursa, luăm de la sănătate să dăm la cultură? Hai să ne jucăm, domn’ președinte! Foarte bine, bravo! Mulțumim! Deci am luat de la spital să dăm la cultură.
Ioan Crina: Nu vreau să fiu rău, dar așa priviți sănătatea. „De unde luăm? De acolo, taie!” Și atunci vreți să meargă bine… Trăiesc cu speranța asta că vă veți schimba.
Darian Ciobanu: Bugetul ăsta a urmat un calendar, a fost făcut public, ori acum sursa financiară pe cultură și pe altele, urmare amendamentului anterior, care s-a votat, am avut sursa asta financiară absolut fictivă, ca să o recuperăm mai târziu. Eu nu înțeleg! Bugetul trebuie să fie matematică. Trebuie vorbit. De asta trebuie să stea în transparență. Facem un haos! Eu nu mai înțeleg nimic!
Romeo Dunca: A venit această sentință, va trebui să plătim 1,1 milioane. Avem o sentință pentru Registrul Agricol, e un proces început acum câțiva ani și trebuie să plătim. Eu propun așa: supunem la vot acest amendament sub rezerva că, la ședința următoare, din excedentul pe care l-am alocat către Drumurile Județene, o să întoarcem 2 milioane aici. Sentința am primit-o acum o săptămână. La ședința următoare, din cele 25 de milioane de lei, o să mutăm 2 milioane înapoi, și plătim și sentința, ne vedem de treabă și gata.
Mihai Bona: 200.000 de euro? Ce proces e ăla?
Romeo Dunca: De prin 2016.
Ioan Crina: Dar nu ne poate spune nimeni care e sentința?
Darian Ciobanu: Habar nu am care e litigiul, nu știu care e natura lui, nu m-a anunțat nimeni. Pe cuvânt de onoare! Afirm public: habar nu am care-i sentința!
Ioan Crina: Cine știe de sentința asta? Cine s-a ocupat? Domnul secretar zice că nu. Cine, portarul?
Darian Ciobanu: Când am făcut amendamentul pe cultură nu aveai sursă. Sursa era viitoare și acum am rectificat-o. Cine a mai pomenit așa ceva? Nu mai poți să retroactivezi acum. S-a amendat pe niște obligații financiare inexistente, fără sursă de finanțare. Am ajuns să o reparăm retroactiv, cum Dumnezeu? Mie nu-mi mai pușcă nimic, ori bugetul ăsta trebuie să fie farmacie! N-am mai trăit așa ceva. S-au mai făcut amendamente, dar au fost discutate. Trebuie să știi sursa, de unde iei, unde pui…
Virgil Popa, director general Juridic: Este vorba despre un proiect pe care s-a primit corecție financiară. Proiectul a fost început prin 2014, 2015. Un jurist de la noi a fost. Banii trebuie să fie dați la Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale.
Ioan Crina: În instituția asta nu există o evidență a proceselor?
Darian Ciobanu: Sigur că există, dar când pierdem așa…
Romeo Dunca: Au driblat-o să nu se știe. E de plătit 1.110.188.
Darian Ciobanu: Atenție mare, domnul președinte! Ăsta nu poate retroactiva, ca să împlinească carența de la punctul anterior. Eu nu voi semna în viața mea așa ceva! Nu e rolul secretarului și nici al demnitarilor să stabilească care surse sau care capitole. (…) Eu am o logică, mă duc într-o logică, acum e haos, chiar nu știu. Asta nu-i administrație! Nu faceți spectacolul ăsta! Ne facem de râsul lumii!
Ioan Crina: Trebuie luat din alt capitol bugetar. Fac eu un amendament.
Romeo Dunca: Dau o bere! Supunem la vot amendamentul domnului Crina, care, trebuie să recunoaștem, de obicei ne încurcă cu socotelile, dar astăzi ne-a dat soluția.
După ce s-a mai luat o pauză pentru a se asigura că ideea lui Ioan Crina poate fi aplicată, consilierii au votat amendamentul, salvându-se astfel situația: banii vor fi luați din contul de funcționare al Consiliului Județean și vor fi puși la loc din excedent în următoarea întrunire a forului.
După ședință, în cadrul conferinței de presă, Romeo Dunca a dat explicații cu privire la harababura din ședință. „Este un volum mare de lucru, nu s-a lucrat niciodată atât de mult în Consiliul Județean, nu au fost niciodată atâtea puncte, atâtea contradicții, atâtea păreri diverse care se analizează. Ați avut un exemplu de faptul că analizăm și dacă sunt contradicții care pot fi constructive noi le acordăm timp, le ascultăm. N-am mai știut ce să facem, pentru că n-am mai avut astfel de situații.”