La Editura Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România a apărut recent lucrarea „Dalboșeț – Studiu Monografic”, volum aflat la cea de-a doua apariție editorială. Autoarea, Icoana Budescu, mărturisește cu emoție, pe coperta exterioară: „În fața istoriei sale zbuciumate și a oamenilor, în fața naturii și a frumuseții acestui plai românesc, numit Dalboșeț, mă aplec cu smerenie și închin acest studiu monografic în semn de recunoștință pentru realizările pe care le-am obținut în cei 40 de ani de activitate ca profesoară a școlii satului”.
Volumul oferă un tablou complet al așezării: poziția și localizarea geografică, condițiile naturale, populația și așezările, istoria locului și a locuitorilor săi, economia comunei, religia, învățământul, cultura și sportul, reflectând și modul în care satul s-a adaptat la cotidian și modernitate. Așa cum ne prezintă însăși scriitoarea monografiei, ediția a doua apare ca urmare a identificării de noi documente și date precum și fapte de viață demne de consemnat despre istoria localității, schimbările demografice, situația învățământului și culturii. Astfel că lucrarea inițială avea nevoie de completările care țin astfel pasul cu evoluția și transformările satului bănățean din Valea Almăjului.
Cartea „Dalboșeț – Studiu Monografic” apare la 15 ani distanță de ediția anterioară la sugestia și susținerea unui fost elev, plecat în Marea Britanie și stabilit la Cardiff. Psiholog doctor Nistor Becia nu a uitat nicio clipă plaiurile natale, locul unde s-a format ca om, nu a uitat Dalboșeţul copilăriei sale și nici pe diriginta din școala generală, pe doamna profesoară pensionară Icoana Budescu. „Oriunde aș merge în lume nu cred că voi mai întâlni niciodată ceva similar istoriei, tradițiilor și obiceiurilor noastre care au o vibrație rar întâlnită. Aceste amintiri fac parte din memoria emoțională care îmi îndreaptă gândurile spre origini. Deși trecem printr-o perioadă de tranziție și traversam timpuri în care omul citind tinde să uniformizeze totul și să uite de esența lucrurilor în mijlocul cărora trăiește, studiul monografic al Dalboșețului făcut de doamna profesoară Icoana Budescu, conservă cu îndârjire ultimele rămășițe ale culturii strămoșilor noștri. Dar nu numai, această valoroasă lucrare reflectă de altfel și modul în care satul s-a adaptat în viața de zi cu zi la modernitate”.
Nistor Becia mărturisește că „visul meu este ca acest volum să fie tradus în limba engleză și publicat apoi în Marea Britanie, astfel încât monografia satului meu să rămână veșnică și oricine, oriunde în lume să poată accesa pe internet această carte cu informații de suflet. Dar cel mai important, fiica mea și nepoții care vor urma și care nu sunt sigur că vor fi vorbitori de limba română, vor putea să înțeleagă astfel, rădăcinile și originea lor românească. Acesta va fi darul meu, pentru generația următoare!”
Cartea va fi lansată în cadrul manifestării „Fiii satului” inițiată de Primăria Dalboșeț, sâmbătă, de la ora 11.00, la Căminul Cultural. Evenimentul va cuprinde și decernarea titlului de „Cetățean de onoare” unora dintre cei mai merituoși dintre oamenii locului.
Primăria și Consiliul Local al comunei Dalboșeț îi invită acasă pe „Fiii satului”, toți cei care, într-un fel sau altul, sunt legați de comuna din Valea Almăjului.