Cutremurul de 5,7 grade pe scara Richter produs marți, 14 februarie, a fost unul dintre cele mai puternice seisme resimțite în Banat. Maximul înregistrat în zonă a avut aceeași valoare și s-a produs în urmă cu mai bine de trei decenii, în Banloc.
Cutremurul de marți, 14 februarie, cu magnitudinea de 5,7 a avut mai multe replici de până la 3,5 grade pe scara Richter, anunță specialiștii de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Acestea s-au produs în interval de o oră de la seismul propriu-zis.
Deși epicentrul a fost în județul Gorj, relativ aproape de Târgu Jiu, la fel ca cel din 13 februarie, s-a resimțit puternic și în județele Caraș-Severin și Timiș, chiar și în Arad sau București. Din fericire, nu au fost semnalate victime.
De-a lungul timpului, în partea de vest a României au mai existat seisme de intensitate mare. Cel mai puternic s-a produs în 12 iulie 1991, în Banloc, având magnitudinea de 5,7 grade pe scara Richter. Acel seism s-a soldat cu un mort, mai mulți răniți și sute de clădiri distruse.
În 10 octombrie 1879, la Moldova Nouă avea loc un seism cu o magnitudine de 5,3 grade pe scara Richter. În 24 mai 2002, s-a produs un seism cu magnitudinea de 4,8 grade pe scara Richter, având epicentrul sub Dunăre, între Coronini şi Moldova Veche.
Și zona stațiunii Băile Herculane s-a confruntat cu seisme serioase. Cel mai puternic a fost în 18 iulie 1991, de 5,6 grade pe scara Richter, în apropiere de Topleț. Sute de case au fost atunci avariate.
Cutremure rămase în istorie au avut loc și la Voiteg. În 2 decembrie 1991 a fost consemnat un seism de 5,7 grade pe scara Richter, produs la doar 9 kilometri adâncime.