Cutia Bebelușului, folosită de mamele din Banat

cutia bebelușului

În vară, mamele din Timiș și Caraș-Severin, dar și alte județe, au primit Cutia Bebelușului, cu produse de primă necesitate. Nouă din 10 mame o folosesc ca pătuț pentru copil în primele patru luni.

Pprogramul a fost derulat de Salvați Copiii, Asociația SAMAS și Fundația OMV Petrom. Au fost distribuite cutii în 314 comunități dezavantajate din 17 județe.

Cutia Bebelușului conține peste 60 de produse: scutece, haine, saltea, termometru, pătură, cosmetice și consumabile pentru copil și mamă, jucării și cărți pentru copii. Cutia în sine, realizată din carton rezistent, poate fi folosită împreună cu pătura și salteaua ca loc sigur de dormit pentru cel mic în primele luni de viață ale acestuia.

„Nouă din zece mame folosesc Cutia Bebelușului ca pătuț pentru nou-născut în primele luni de viață și utilizează, zilnic sau de 4 – 5 ori pe săptămână, produsele din cutie. În plus, peste 60% dintre acestea afirmă că nu își permit să cumpere produsele din cutie, iar 80% dintre ele susțin că au nevoie acută de Cutia Bebelușului”, a transmis Salvați Copiii.

În România, programul Cutia Bebelușului a fost adaptat după modelul finlandez și gândit ca intervenție în ajutorul gravidelor și mamelor din comunitățile defavorizate, în special cele din mediul rural, acolo unde se înregistrează nu doar rate ridicate ale nașterilor în rândul mamelor minore, ci și o incidență crescută a mortalității infantile.

Pentru 90% dintre nou-născuți, primul pătuț

Cutia în sine reprezintă o soluție practică, sigură, pentru familiile care nu își pot permite să achiziționeze un pătuț de copil, mai ales că în familiile numeroase din România riscul mortalității infantile crește direct proporțional cu rangul nou-născutului, cel mai mic dintre copii având, astfel, cel mai mare risc.

În peste 90% din cazurile chestionate, nou-născuții nu au mai dormit în pat împreună cu alți membri ai familiei, ci în Cutia Bebelușului, care oferă siguranță pentru copil în primele 4 luni de viață, atunci când riscul morții prin sufocare este cel mai ridicat.

„De 14 ani, în cadrul programului de pionierat al Salvați Copiii România, prin care este combătută mortalitatea infantilă, am reușit să corectăm statistici negative, ceea ce se traduce prin salvarea nou-născuților. Programul are o componentă importantă de prevenție și de sprijinire a mamelor vulnerabile din zonele rurale în cadrul căreia sunt implicate rețele extinse de specialiști locali și medici de familie. Încă din timpul sarcinii și apoi pe parcursul primelor zile de îngrijire a nou-născutului, Cutia Bebelușului s-a dovedit a fi un instrument esențial de informare și de sprijinire a sănătății copiilor și gravidelor din medii vulnerabile”, a menționat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv, Salvați Copiii România.

„Efectele  programului Cutia Bebelușului se văd acum și se vor vedea și în timp pentru că mamele vor folosi informația și cu viitorii copii și o vor transmite și altor mame din comunitate. Așa se face educație pentru sănătate. Așa se face prevenție. Acum vedem mame care își îngrijesc mai bine copiii. Într-un an, doi, vedem scăderea ratei mortalității infantile”, spune un medic de familie, colaborator Salvați Copiii România.

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/