Cursurile de formare profesională, inutile?! Sub 10% dintre absolvenții din 2016 au reușit să se angajeze!

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă organizează, în fiecare an, zeci de cursuri de formare profesională. Conform unui raport întocmit pe anul 2016, mai puțin de 10% dintre absolvenți au reușit să se angajeze.

În anul 2016, AJOFM Caraș-Severin a organizat 32 de cursuri pentru 11 funcții: bucătar, contabil, frizer/coafor/manichiurist/pedichiurist, îngrijitor bătrâni la domiciliu, inspector resurse umane, lucrător în comerț, lucrător finisor în construcții, maseur, operator introducere, validare și prelucrare date, lucrător în hoteluri și ospătar.

Deși 625 de persoane s-au înscris pentru a urma cursurile Centrului de Formare Profesională, doar 322 au absolvit un curs. Dintre acestea, în 2016, 31 au reușit să se angajeze, ceea ce înseamnă 9,62% din totalul absolvenților. Cel mai mult succes se pare că l-a avut cursul pentru maseuri, funcție în care s-au angajat 14 persoane. Cel mai căutat curs în anul 2016 a fost cel de lucrător comercial, urmat de îngrijitor bătrâni la domiciliu și inspector resurse umane.

Centrul de Formare Profesională din cadrul AJOFM Caraș-Severin organizează cursuri de calificare/recalificare pentru persoane cu diverse nivele de studiu, chiar și pentru cei care nu au absolvit 8 clase. Domeniile pot varia în funcție de dorințele persoanelor interesate, dar și în funcție de cerințele agenților economici, care sunt consultați prin intermediul unui chestionar. Din păcate, potrivit reprezentanților AJOFM Caraș-Severin, „majoritatea firmelor chestionate nu pot estima necesarul de persoane ce urmează a fi angajate, din cauza situaţiei economice incerte sau nu au un plan de formare profesională şi nu au estimat necesarul de programe de formare profesională pentru perioada următoare”.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/