Curat murdar! Chin cu epurarea apelor reziduale în Lugoj

Societatea de apă și canal a Lugojului, Meridian 22, a demarat o serie de lucrări de îmbunătățire a parametrilor la stația de epurare de la Jabăr. Acțiunile societății vizează toate cele trei trepte prevăzute în procesul de epurare.

Administrația lugojeană a cerut și sprijinul celor de la Aquatim și a unei firme specializate, ai căror reprezentanți au fost prezenți la stație pentru a identifica soluțiile care se pot aplica, pentru a ridica gradul de epurare, astfel încât gradul de toxicitate al deversările în râul Timiș să scadă. Sarcini destul de greu de realizat, având în vedere vechimea conceptului tehnologic al stației, care datează din anii ’70-’80, dar și din cauza eșecului proiectului de modernizare, pentru care s-au cheltuit peste 5 milioane de euro între 2008 și 2016, fără nici un rezultat.

„Facem eforturi să îmbunătățim procesul de epurare al apelor menajere și uzate preluate din Lugoj, atât cât se poate, la un obiectiv care s-a construit în urmă cu multe decenii și care nu a avut parte de reabilitarea capitală atât de necesară niciodată. În prezent se lucrează la treapta mecanică, la bazinele pentru faza biologică și vom încerca să punem în funcțiune și echipamentele de la partea chimică, pentru a putea folosi clorură ferică în neutralizarea toxicității apelor care urmează să iasă din stație. S-a intervenit cu utilaje pentru decolmatarea celor 10 bazine de decantare și pentru bazinele de la partea biologică. S-au înlocuit mai multe tuburi difuzoare și membranele de cauciuc”, a explicat Claudiu Buciu, primarul Lugojului.

Lucrările la stație vor mai continua pe parcursul lunii mai. Primăria Lugoj speră să scape de amenzile aplicate în anii trecuți de Apele Române pentru poluarea râului Timiș. Situația însă va rămâne în continuare dificilă, opțiunea pe termen lung fiind refacerea completă a stației sau construcția de la zero, dar problema principală o reprezintă sursa de finanțare.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/