„Cură de slăbire” la Primăria Reșița! Salarii reduse și concedieri în administrația locală, totul pentru binele orașului! [VIDEO]

O măsură de urgență găsită de primarul Nelu Popa pentru a menține Reșița pe linia de plutire a provocat un adevărat scandal în Consiliul Local. Diminuarea salariilor cu 10% în cazul angajaților din Primărie a fost scânteia care a aprins întâlnirea de astăzi. „Vă bateți joc de oameni!”, i-au strigat social-democrații primarului Popa înainte de a părăsi sala de ședințe.

Un proiect de hotărâre al cărui inițiator a fost primarul Ioan Popa a fost inclus astăzi pe lista proiectelor de urgență. Acesta presupune reducerea cu 10%, începând din 1 martie până în 31 decembrie 2019, a salariilor tuturor angajaților din Primărie, mai puțin a celor care beneficiază în prezent de salariul minim pe economie, dar și celor care ocupă funcțiile de medici, asistenți medicali și mediatori sanitari în cadrul aparatului de specialitate.

Primul care a reacționat a fost liderul Sindicatului salariaților din Primăria Reșița, Liviu Gârtoi. „Acest proiect de hotărâre este fundamental greșit! Se încalcă legislația muncii. Codul Muncii spune că contractele colective și individuale de muncă se negociază în orice clauză. Dacă nu apelezi la negociere, se încalcă un drept. Noi vom contesta în instanță această hotărâre în maximum 30 de zile. Tot Legea 153/2017 spune că salariile se stabilesc în Consiliul Local după consultarea cu sindicatul. Am avut o sesiune de consultări, iar acest proiect nu respectă nimic din ce am discutat noi. Acest proiect afectează în mod semnificativ calitatea vieții angajaților. Sunt angajați care au salarii nete de 1.300-1.400 de lei”.

La intervenția lui Mirel Sabo, liderul Grupului PSD din Consiliul Local Reșița, a ieșit la iveală că nici norma de hrană nu a fost plătită de la începutul anului. „Domnule Popa, dumneavoastră știți că n-au primit norma de hrană? Eu vă solicit să retragem acest proiect de pe ordinea de zi. Grupul PSD-PMP nu vom vota diminuarea salariilor nici măcar cu un procent, nu cu 10”, a reacționat Mirel Sabo.

Prins cu ușa, primarul Nelu Popa s-a văzut nevoit să prezinte niște cifre clare care să reflecte cum afectează salariile angajaților din Primăria Reșița, dar și măsurile aplicate de Guvern bugetul local al orașului. „Guvernul PSD ne-a dat și normă de hrană, și vouchere de vacanță, dar au uitat să facă un singur lucru: să ne indice locul de unde luăm banii. De la Guvern vin foarte multe legi, dar nu ni se indică sursa de finanțare. Cota noastră din impozitul pe venit este acum de circa 2,5 milioane de lei/lună și salariile sunt 2,8 milioane de lei pe lună. Înainte primeam 3,5 milioane de lei/lună impozit pe venit și salariile erau de 2,3 milioane de lei/lună. În faza doi vom reorganiza tot aparatul Primăriei și direcțiile colaterale pe o nouă organigramă și o să încercăm să intrăm într-o cură de slăbire”.

Primarul Reșiței consideră necesară implementarea acestei măsuri, pentru că, spune el, în caz contrar în câteva luni se va ajunge în situația în care nu se vor mai putea plăti salariile nimănui.

„Renunțați la SF-uri (n.r. studii de fezabilitate)! Grupul PSD-PMP se retrage, diminuați-le cum vreți! Vă bateți joc de oameni!”, a răbufnit Mirel Sabo, înainte de a părăsi, împreună cu ceilalți consilieri de stânga, sala de ședințe a Consiliului Local.

„Am făcut un proiect prin care să diminuăm uniform salariile angajaților din Primărie cu 10%. Practic, dacă oamenii ar fi avut înțelegere, mă refer la colegii noștri de stânga, că de fapt noi mergem în jos cu 10% ca să putem să punem indemnizația de hrană și să ne ducem, practic, cam în aceleași sume, dar nu puteam să le mai suplimentăm peste ce avem, pentru că avem probleme serioase pe buget. Reșițenii nu plătesc taxe și impozite ca un grup de 700 de oameni să își ia salarii. Noi trebuie să întoarcem, din impozitele plătite, spre investiții, să se vadă că facem ceva, altfel ei plătesc impozite și noi ne hrănim câțiva oameni din ele. Nu e onest”, a declarat Nelu Popa la finalul ședinței de astăzi.

Aparatul propriu al Primăriei Reșița are în prezent circa 300 de angajați, iar împreună cu direcțiile se ajunge la aproximativ 700 de salariați, mult peste ceea ce ar fi necesar pentru o bună funcționare a administrației locale. Așa că primarul Popa a făcut deja un plan prin care să și reducă numărul angajaților. „Avem deja în plan scăderea numărului de personal cu 8-10%. Vreau să ducem cota de salarii în zona în care să ne rămână bani și pentru cheltuieli de întreținere, și pentru investiții”. Potrivit calculelor, în primă fază s-ar face o economie de 300.000 de lei/lună, iar ulterior, după refacerea organigramei, s-ar mai scădea cu aproape 200.000 de lei cheltuielile cu salariile. „Eu vreau să reducem de la 2,8 milioane de lei/lună, cât plătim acum pe salarii și să ajungem măcar la 2,4 milioane de lei/lună. Nu renunț sub nicio formă la muncitorii care fac lucrări în oraș, nici nu mă gândesc la așa ceva”, a explicat Ioan Popa.

Cu toată opoziția PSD-PMP, proiectul de hotărâre a fost aprobat, având 11 voturi favorabile din partea liberalilor și a Partidului Verde. Viorel Mutu, reprezentantul PMP în Consiliul Local Reșița, s-a abținut de la vot, neputând părăsi sala, așa cum ar fi dorit Mirel Sabo, el fiind președintele ședinței.