Ziua de 6 mai a devenit zi de doliu pentru mulți. Carnagiul de la Pădureni, petrecut în urmă cu aproape trei ani, a luat cu sine nu doar suflările a trei băieți în miezul tinereții, ci și bucăți din sufletele tuturor celor care i-au cunoscut.
După-amiaza de 6 mai a anului 2011 a fost una tragică. Drumul spre Reșița dinspre Timișoara era curat, iar cei patru tineri mergeau spre casă. Nenorocul, soarta sau prostia celui din spatele volanului unui bolid de lux au cauzat o tragedie greu de uitat. Doar Alexandru Tamaș a mai ieșit respirând din ,,acordeonul” mașinii în care băieții se aflau.
De atunci și până în prezent au trecut trei înmormântări, zeci de zile de spitalizare pentru supraviețuitor și o grămadă de procese. Iacob Chișărău, conducătorul bolidului de mii de euro, a căutat și invocat o grămadă de subterfugii și motive de boală care să-i justifice în vreun fel fapta. Marele consilier a sfidat familiile celor trei tineri omorâți până la ultima înfățișare în fața instanței.
Cum s-a soluționat cazul? Trei tineri sub pământ, un altul marcat pe viață și zeci de întrebări din partea celor care i-au cunoscut pe Caius, Bien și Romeo. Fostul ales județean, Iacob Chișărău, are de executat patru ani după gratii după care se va întoarce probabil la volan, ca mulți alții în situația lui. Mai mult decât atât, vârsta de peste 60 de ani, dar și starea sa de sănătate l-ar putea „izbăvi” după numai opt luni. Asta, mai ales că Iacob Chișărău într-una dintre „pledoariile” sale a mers pe recunoașterea faptei.
Dincolo de tragedia acelei zile, cei rămași în urmă nu au de ales decât să înghită în sec în fața deciziilor instanței. Ce rămâne după? Aducerile aminte și comemorarea celor care au murit. Așa a luat naștere Cupa Kebs. Asta pentru că dincolo de cei ce-l știau îndeaproape pe Caius Bălteanu, mai sunt aceia care-l cunosc doar după zidurile iscălite cu graffiti sau după meciurile de baschet la care tânărul era vedetă. Ei îl numesc Kebs, asta ca un nume de cod pe care și l-a atribuit singur și pe care obișnuia să-l răsfire liber și ,,răspicat” pe toți pereții, ziduri cărora cu siguranță le lipsea farmecul până să-și aștearnă Caius vopseaua.
Pentru că a murit mult prea devreme, înainte de a-și consuma toate pasiunile, tatăl său a decis ca banii primiți ca daune morale să fie investiți într-un eveniment care să-i poarte talentele mai departe. Cupa Kebs va fi o competiție de baschet aparte, în comemorarea numelui de Caius Bălteanu, și va ajunge probabil viitoarea tradiție a baschetului cărășean.
Prima ediție a evenimentului se va consuma în 22 și 23 februarie la Liceul Teoretic Traian Vuia din Reșița. Șase echipe de baschet masculin vor juca în memoria lui Caius, pentru a câștiga cupa care poartă numele Kebs.
,,Este o competiție de suflet pentru un suflet care este în altă parte. Lui Caius i-a plăcut baschetul, a jucat la Reșița. Țin minte că în 2008 a fost la o competiție la Chișineu Criș, unde a câștigat, împreună cu echipa sa, o cupă de care a fost tare încântat. Am căutat neaparat ca și cupa Kebs să fie la fel ca aceea”, a menționat Adrian Bălteanu, tatăl lui Caius.
Foto sus: Ancuța Dorohoi