Cum vor fi desemnați rectorii universităților din Timișoara, în următorul mandat? Dascălii și studenții, chemați la urne

Universitatea de Vest din Timisoara
1000x100 (2) mbmr 1000x100

Profesorii și studenții desemnați ai universităților din Timișoara intră în plin proces electoral. Ei aleg, potrivit legii, modalitatea de desemnare a rectorului, prin referendumuri organizate la nivelul fiecărei instituții de învățământ superior. 

În context, referendumurile decizionale au loc în timp ce dascălii din preuniversitar sunt în grevă generală, iar noile Legi ale educației au fost adoptate de Senat, forul decizional în acest caz.

Consultările au loc, potrivit unui ordin emis în 2015, cu minimum șase luni înainte de noua desemnare a rectorului. La referendum participă cadrele universitare titulare, reprezentanții studenților din Senatul universitar și din consiliile facultăților. Cei care se vor prezenta la urne vor trebui să bifeze opțiunea lor referitoare la modalitatea de desemnare a rectorului, pentru mandatul 2024-2028: fie prin alegeri generale (vot universal, direct și secret), fie în baza unui concurs public. De menționat este că legea în vigoare prevede un mandat de 4 ani pentru rectori, în timp ce noua lege îl prelungește la 5 ani.

Au dat startul consultării cei de la Universitatea de Științele vieții „Regele Mihai I” din Timișoara. În urma referendumului din 8 mai, 277 dintre cei care s-au prezentat la urne au fost în favoarea desemnării rectorului pe bază de alegeri generale, prin vot universal, direct, secret și egal. Doar 12 au optat pentru concursul public.

Astăzi, în 6 iunie, începe procesul electoral la Medicină. Alegătorii sunt așteptați la urne între orele 8 și 20, în secția de votare amenajată în Amfiteatrul Farmacie din Căminul 1-2, P-ța Eftimie Murgu nr. 2.

La Universitatea de Vest din Timișoara, primul tur al referendumului are loc în 7 iunie, în Aula Magna, între orele 8-18, al doilea – în 8 iunie, urmând ca rezultatele să fie anunțate în 9 iunie.

„Îi încurajez pe toți colegii care se regăsesc pe listele de vot UVT să își exprime opțiunea pentru una dintre cele două modalități de desemnare a rectorului, acest referendum fiind o formă de exprimare a libertății și autonomiei universitare, valori centrale ale vieții universitare, prin care ne definim.”, a declarat Marilen Pirtea, rectorul UVT.

Muzeul TM

La Universitatea Politehnica din Timișoara, primul tur al referendumului se va desfășura în 20 iunie, iar al doilea, dacă va fi cazul, în 27 iunie.

Legea Educației așteaptă răspunsul președintelui 

Noile legi ale Educației au fost adoptate în Senat, for decizional, în 22 mai. Documentele au fost trimise, spre promulgare, președintelui României. Aceasta se face, potrivit Constituției, în cel mult 20 de zile de la primire. Înainte de promulgare, președintele poate cere, o singură dată, reexaminarea legii, fie o poate trimite spre verificare la Curtea Constituțională.

Potrivit formei trimisă spre promulgare, legea prevede că durata mandatului de rector este de 5 ani. De asemenea, potrivit noii legi, o persoană nu poate ocupa funcția de rector la aceeași instituție de învățământ superior pentru mai mult de două mandate (art. 138, alin. 5. „În calculul numărului maxim de mandate prevăzut la art. (5) se iau în considerare și mandatele de 5 ani incomplete, întrerupte în urma demisiei, demiterii sau suspendării.”, se arată la art. 138 (6).

Totodată, noua lege prevede publicarea pe o platformă naţională a tuturor tezelor de doctorat pentru 90 de zile înaintea susţinerii lor, cu respectarea dreptului de autor. Cu privire la acestea, orice persoană poate formula observaţii cu privire la o potenţială existenţă a unor abateri de la standardele legii, înainte ca teza să fie susţinută.

banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/