Tema de proiectare a Pieței Victoriei, scoasă la concurs international, este una extrem de stufoasă. Arihtecții au direcții clare pentru doritori, iar din documente aflăm că se doresc mai puține parcări și mai mult spațiu verde.
„Obiectivul principal al concursului este contractarea de către Primăria Municipiului Timișoara a serviciilor de proiectare necesare unei amenajări de bună calitate a spațiului public al Pieței Victoriei, în acord cu valorile sedimentate aici de-a lungul timpului”, aflăm de pe seap.ro.
Miza concursului constă în formularea unei soluții de amenajare a spațiului public respectuoasă față de patrimoniul construit, față de toate straturile pe care istoria le-a depozitat în acest spațiu și în acord cu elementele de peisaj urban. Participanții la concurs ar trebui să regăsească potențialul maxim pentru fiecare dintre necesitățile Pieței Victoriei — locuire; culte religioase; administrație publică; servicii: birouri, bănci, hoteluri, restaurante, cafenele și cofetării, prestări servicii și cabinete medicale; spații comerciale cu suprafață redusă; învățământ, cultură; loisir și divertisment; civism etc. — și să le re-instituie ca placă turnantă pentru dezvoltarea coerentă a întregii zone centrale a Timișoarei, făcând legătura între zona Pieței Unirii și zona râului Bega și a parcurilor de pe malurile acestuia
„În continuarea acestui deziderat, soluțiile propuse ar trebui să ia în considerare obiectivul local de creștere a gradului de biodiversitate în spațiile verzi din zona centrală a orașului și dezideratul de a crește gradul de umbrire prin plantarea de arbori acolo unde lipsesc sau în noi zone adecvate. De asemenea, concurenții vor avea în vedere criteriul sustenabilității, care ar presupune folosirea acestei amenajări pentru o lungă perioadă de timp și un consum limitat de resurse destinat întreținerii curente a pieței”, se mai arată în tema de proiectare.
Arhitecții transmit că opinia publică nu își dorește reluarea traficului prin zona central și nici creșterea numărului de spații comerciale în pasajul subteran. „În aceste condiții, este evident că pasajul ca atare nu poate avea un viitor în noua amenajare a Pieței Victoriei”, arată arhitecții.
Amenajarea propusă de concurenți va trebui să ofere și o soluție sustenabilă de reabilitare a Pieței Victoriei în relație cu vecinătățile sale imediate și apropiate:
Se propun trei principii generale de amenajare:
DIRECȚII RECOMANDATE DE INTERVENȚIE
Costul estimativ al investiției este de aproximativ 30 de milioane de euro, iar costul proiectării se ridică la 1,5 milioane de euro. Firmele interesate se pot înscrie la licitație până în 6 octombrie.