Cum să alegi salteaua potrivită în funcție de poziția preferată de somn?

pat 111
po 1000x100px (3)

Un somn de calitate este una dintre cele mai eficiente modalități de a-ți menține și îmbunătăți sănătatea. De aceea, ar trebui să alegi o saltea care îți oferă confort și suportul necesar. Acest articol te va ghida în alegerea saltelei care răspunde cel mai bine nevoilor specifice ale poziției în care te odihnești.

Dacă dormi pe spate

Te culci întins pe spate și te trezești în aceeași postură? Aceasta ar putea fi poziția în care ai dormit cea mai mare parte a nopții.  Principalele zone supuse presiunii în acest caz sunt localizate la nivelul capului, umerilor, pelvisului și călcâielor. Ai nevoie de o saltea care oferă suficient suport pentru coloana vertebrală și care împiedică porțiunile mai grele ale corpului să se afunde prea adânc în saltea, susținând umerii, șoldurile și partea inferioară a spatelui.

O saltea cu fermitate medie spre mare poate menține alinierea coloanei vertebrale, fiind, în același timp, suficient de moale pentru a-ți asigura confortul în timpul somnului. Ia în calcul și greutatea corpului, deoarece cu cât aceasta este mai mare, cu atât coloana vertebrală se poate afunda mai mult în saltea. Orientează-te către o saltea cu duritate mare în acest caz.

Dacă obișnuiești să dormi pe spate, poți alege un model potrivit din gama de saltele cu arcuri pentru un somn de vis. Optează pentru o saltea cu structura pe arcuri de tip Hercule, realizate din sârmă de oțel carbon tratată electric pentru a împiedica deformările, și vei beneficia de un suport ferm și un efect redus de val la mișcare, binevenit dacă nu dormi singur. Pe de altă parte, salteaua cu arcuri Bonnell împachetate individual, ortopedică, se ventilează mai eficient, împiedicând acumularea umidității. Aceasta permite și o mai bună relaxare a mușchilor.

Dacă dormi pe lateral

Este important să alegi o saltea care să îți ofere susținerea necesară și să reducă presiunea asupra umerilor și șoldurilor, dacă dormi pe lateral. O bună aliniere în această postură înseamnă să poți uni cu o linie imaginară umerii, șoldurile, genunchii și gleznele.

Saltelele cu spumă de memorie, latex sau gel sunt adecvate pentru cei care dorm pe o parte, deoarece acestea se adaptează la forma corpului și oferă o presiune uniformă. De asemenea, saltelele hibride care combină mai multe tipuri de umpluturi oferă o susținere suplimentară și pot fi o bună opțiune dacă dorești echilibru între confort și susținere.

O pernă adecvată este esențială pentru alinierea corectă a punctelor de presiune în această poziție, așa că alege una care să-ți ofere suportul necesar pentru cap și gât. Poți așeza o pernă între genunchi pentru a menține alinierea corectă a șoldurilor.

Dacă dormi pe burtă

Când dormi pe burtă, este important să beneficiezi de suport adecvat, care să prevină hiperextensia coloanei vertebrale. Aceasta trebuie menținută într-o poziție neutră, care să prevină durerile de spate și să ofere confort punctelor de presiune localizate în zona pieptului, șoldurilor și genunchilor.

Pentru un somn odihnitor și sănătos ar trebui să optezi pentru o saltea cu fermitate medie spre fermă și o pernă subțire și moale. Evită saltelele prea moi, pentru a te asigura că șoldurile nu se înfundă în saltea în timpul nopții și că spatele nu se curbează excesiv. Este important să acorzi atenție și alegerii pernei potrivite și să menții aliniamentul corect al coloanei vertebrale pentru a preveni orice tensiune sau leziune.

Te poți orienta către o saltea cu arcuri sau către modelele hibride care combină arcuri cu spumă sau latex pentru a beneficia de o mai bună susținere și durabilitate.

Alegerea saltelei potrivite în funcție de poziția preferată de somn este esențială pentru un somn odihnitor și sănătos. Nu uita că o saltea de calitate este o investiție în sănătatea ta pe termen lung. Fă alegerea potrivită și bucură-te de un somn revigorant în fiecare noapte!