Joburi pentru femeile de etnie din Reșița

Aproape 50 de femei de etnie rromă încep cursuri de calificare și recalificare profesională în luna februarie a anului 2012. După ce le termină, vor putea să se angajeze cu mai multă ușurință, mai ales că firmele primesc stimulente. Toate acestea sunt posibile datorită unui proiect scris de Primăria Reșița, în colaborare cu Universitatea „Eftimie Murgu”.

Loredana Ciurariu (foto) este mediator social și a reușit să recruteze 25 de femei, care să urmeze cursurile de calificare. Aceasta povestește că recrutarea nu a fost deloc un procedeu ușor, mai ales că reprezentantele minorității nu au încredere în faptul că pot duce un trai mai bun. „Au fost obstacole, pentru că se tem, dar le-am convins că tot efortul pe care îl vor depune va fi spre binele lor. Celorlalți colegi mediatori le-a fost și mai dificil. Sunt fericită că 25 dintre femeile cu care am stat de vorbă, vor urma cursurile”, spune Loredana Ciurariu.

Din ce zone sunt femeile selectate
Mediatorul social Loredana Ciurariu a răspuns de zona Muncitoresc și Dealul Crucii, dar a reușit să discute și cu femei din cartierul Doman. Acestea au vârsta cuprinsă între 18 și 46 de ani și sunt interesate să urmeze cursuri de bucătar, îngrijitor de bătrâni, menaj sau chiar de pedichiuristă-manichiuristă. Potrivit managerului de proiect, Doina Rada, la Reșița s-a înființat deja un centru de incluziune socială pentru consilierea psihologică a reprezentantelor etniei. „Centrul se află amplasat în incinta Primăriei Reșița și este dotat cu mobilier și aparatură tehnică. Banii vin din fonduri europene. De asemenea, în cadrul Universității Eftimie Murgu se află un centru de cercetare. În plus, dacă femeile urmează cursurile vor fi stimulate financiar cu câte 200 de lei de persoană și le va fi decontat transportul”, a adăugat Doina Rada, manager de proiect.

Le-am convins că tot efortul pe care îl vor depune va fi spre binele lor”, Loredana Ciurariu, mediator social