Cum poate fi evitată mușcătura de căpușă? Sfaturile medicilor

capusa

Căpușele sunt paraziți externi care se hrănesc cu sângele omului sau al diferitelor animale. În lume se cunosc sute de specii de căpușe, dar în România au fost identificate 30. Nu toate transmit boli.

Căpușele se găsesc în zonele cu iarbă și umiditate crescută: păduri, parcuri, pajiști, tufișuri. Infecțiile la om apar sezonier, în perioada în care căpușele sunt active, adică din aprilie până în noiembrie. Cea mai frecventă specie din țara noastră este Ixodes Ricinus.

„Ajunsă pe pielea omului, căpușa își caută pentru fixare o zonă convenabilă, într-un timp care poate dura chiar și câteva ore. Mărimea căpușei crește pe măsură ce se hrănește cu sânge. Prin mușcătură își introduce capul sub piele, un segment al gurii de formă tubulară, care are de o parte și de alta doi clești, cu rol de fixare. Căpușele pot elimina prin salivă diverși agenți patogeni”, a spus dr. Daniela Mihalcea, medic primar Boli Infecțioase la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

Pentru a evita mușcătura de căpușă, medicii recomandă o serie de măsuri preventive:

 • Evitați zonele cunoscute cu expunere foarte mare la căpușe.
 • La iarbă verde purtați îmbrăcăminte de culoare deschisă, astfel încât să se vadă mai bine căpușele, acoperiți-vă brațele și picioarele, trageți șosetele peste pantaloni și evitați să purtați haine cu decupaje. Folosiți pături de picnic de culoare deschisă.
 • În drumeții mergeți pe mijlocul cărării și evitați să atingeți cu corpul plantele din jur.
 • Folosiți substanțe repelente, spray-uri împotriva căpușelor, dar atenție la contraindicațiile specificate în cazul gravidelor și al copiilor.
 • Pentru excursii mai lungi se poate aplica pe haine, încălțăminte și echipamente un insecticid pe bază de permetrină 0.5%.
 • Dacă dormiți în natură, pe pământ sau în cort folosiți plase împotriva insectelor în jurul patului și folie de protecție.
 • La sosirea acasă verificați atent bagajele, hainele și mai ales animalele de companie.
 • Faceți duș zilnic. Verificați la duș prezența vreunei căpușe, mai ales în părțile moi ale corpului cu piele fină: sub brațe, în spatele urechilor, între picioare, în spatele genunchilor, ombilic, pielea păroasă a capului. Se poate folosi oglinda sau lupa.
 • Tratarea hainelor folosite în zonele posibil contaminate cu căpușe, prin spălarea și uscarea a cel puțin o oră cu aer cald sau fierbinte.
 • Este recomandată identificarea precoce a căpușei pe corp pentru a scădea cât mai mult riscul de boală produsă prin mușcătura de căpușă.
 • Pentru a transmite Boala Lyme, căpușa trebuie să se fixeze și să se hrănească cel puțin 24-72 de ore.
 • Virusul care provoacă encefalita de căpușă se transmite în momentul în care căpușa începe hrănirea.

Cum se scoate o căpușă?

Este recomandat ca îndepărtarea completă să se facă într-un spital de urgență, de către medicul chirurg și cât mai rapid după mușcătură.

„Este important să se înlăture căpușa în totalitate, fără a rupe partea posterioară a corpului, iar capul să rămână înfipt în rană. După extragerea căpușei se recomandă consultarea unui serviciu de Boli Infecțioase pentru a aprecia oportunitatea unei profilaxii antibiotice. Nu încercați folosirea de căldură sau diferite substanțe pentru a neutraliza căpușa. Aceasta se poate adânci mai mult în piele și poate elibera o mare cantitate de salivă sau își poate vărsa conținutul stomacal în rană, crescând riscul de apariție a unor infecții”, a mai explicat medicul.

În situația în care nu puteți apela la serviciul medical, se poate scoate căpușa folosind o pensetă cu vârf subțire, în unghi. Penseta se fixează cât mai aproape de punctul de acces al înțepăturii. Se trage lent, uniform, cât mai drept, fără a învârti, cu atenție să nu zdrobiți sau striviți căpușa. Ulterior, dezinfectați cu apă și săpun, apoi aplicați o soluție antiseptică. Cel care extrage căpușa trebuie să își protejeze mâinile cu mănuși sau tifon.

banner 970 x 250