Căpușele sunt paraziți externi care se hrănesc cu sângele omului sau al diferitelor animale. În lume se cunosc sute de specii de căpușe, dar în România au fost identificate 30. Nu toate transmit boli.
Căpușele se găsesc în zonele cu iarbă și umiditate crescută: păduri, parcuri, pajiști, tufișuri. Infecțiile la om apar sezonier, în perioada în care căpușele sunt active, adică din aprilie până în noiembrie. Cea mai frecventă specie din țara noastră este Ixodes Ricinus.
„Ajunsă pe pielea omului, căpușa își caută pentru fixare o zonă convenabilă, într-un timp care poate dura chiar și câteva ore. Mărimea căpușei crește pe măsură ce se hrănește cu sânge. Prin mușcătură își introduce capul sub piele, un segment al gurii de formă tubulară, care are de o parte și de alta doi clești, cu rol de fixare. Căpușele pot elimina prin salivă diverși agenți patogeni”, a spus dr. Daniela Mihalcea, medic primar Boli Infecțioase la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara.
Pentru a evita mușcătura de căpușă, medicii recomandă o serie de măsuri preventive:
Cum se scoate o căpușă?
Este recomandat ca îndepărtarea completă să se facă într-un spital de urgență, de către medicul chirurg și cât mai rapid după mușcătură.
„Este important să se înlăture căpușa în totalitate, fără a rupe partea posterioară a corpului, iar capul să rămână înfipt în rană. După extragerea căpușei se recomandă consultarea unui serviciu de Boli Infecțioase pentru a aprecia oportunitatea unei profilaxii antibiotice. Nu încercați folosirea de căldură sau diferite substanțe pentru a neutraliza căpușa. Aceasta se poate adânci mai mult în piele și poate elibera o mare cantitate de salivă sau își poate vărsa conținutul stomacal în rană, crescând riscul de apariție a unor infecții”, a mai explicat medicul.
În situația în care nu puteți apela la serviciul medical, se poate scoate căpușa folosind o pensetă cu vârf subțire, în unghi. Penseta se fixează cât mai aproape de punctul de acces al înțepăturii. Se trage lent, uniform, cât mai drept, fără a învârti, cu atenție să nu zdrobiți sau striviți căpușa. Ulterior, dezinfectați cu apă și săpun, apoi aplicați o soluție antiseptică. Cel care extrage căpușa trebuie să își protejeze mâinile cu mănuși sau tifon.