Cum evaluează ministrul Sănătăţii situaţia pandemiei în România? „Suntem în acea forţare a platoului în dinţi de fierăstrău”

Prezent săptămâna aceasta la Timişoara într-o vizită fulger la Spitalul „Victor Babeş” şi la Odobescu, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, avertizează că încă nu a trecut perioada critică şi că ne îndreptăm spre vârful pandemiei.

Ministrul a mai spus că o concluzie va fi trasată după ce trec cele 7-10 zile după Paşte şi face apel la populaţie să respecte măsurile de precauţie şi izolarea.

„Nu a trecut perioada critică. Suntem spre vârful pantei, dar este o pantă lină deocamdată. Gândiţi-vă că luni contorizam 190 de cazuri noi, apoi 306, 436, peste 300. Suntem în acea forţare a platoului în dinţi de fierăstrău. Dar suntem într-un moment în care avem o creştere progresivă a numărului de cazuri. Avem şi decese. Rămâne acea perioadă de 7-10 zile după sărbătorile pascale în care vom vedea aşezarea după evenimentele de după aceste sărbători, în condiţiile în care sperăm că toată lumea a respectat acele precauţii, acea izolare., a declarat Nelu Tătaru.

Totodată, ministrul speră ca vârful pandemiei să nu depăşească 12.000 de cazuri. Dacă vor fi depăşite, trebuie o reorganizare a spitalelor. În funcţie de evoluţia situaţiei se poate trage o concluzie dacă termenul de 15 mai poate fi unul de relaxare.

„Noi sperăm să rămână această pandemie cu vârful la 10.000-12.000. Dacă o depăşim urmează să ne reevaluăm atât ca unităţi spitaliceşti, cât şi ca internări a unui număr care merge spre 15.000-20.000 de cazuri. Rămâne să vedem dacă vârful merge cu o săptămână mai târziu sau nu. Dar, la fel, monitorizarea numărului de cazuri noi care apar de la o zi la alta, monitorizarea numărului de decese, monitorizarea focarelor care există sunt factori care la un moment dat duc spre prelungirea pantei spre ascendent, dar în acelaşi timp ne dau şi nouă un reper vizavi de data de 15 mai care este considerată una de relaxare.”, a mai precizat Nelu Tătaru.