Fântâna din Reșița, renumită la nivel mondial

Din 1985 reșițenii se bucură de fântâna din centrul civic, obinuiți cu obiectivul. Numărul acelora care sunt interesați de istoria ei, devine tot mai mic. Monumentala sculptură însă, a fost mediatizată ca fiind una dintre cele mai frumoase sculpturi în oțel din țară și nu numai. 

Renumitul sculptor, Constantin Lucaci, cel care a realizat fântâna arteziană din centrul orașului de pe Bârzava, și-a făcut cunoscute atât numele, cât și operele nu doar în țară, ci și peste hotare. Din anul 2007, operele sale sunt întâlnite în Italia, la Muzeul Constantin Lucaci din Sanctuarul San Francesco Paola.

Operele sale monumentale rămân, însă, frumoasele sculpturi din piatră și oțel, cunoscute sub denumirea de fântâni cinetice monumentale. Aici se încadrează și fântâna arteziană din centrul civic al Reșiței, fântână ce, nu cu mulți ani în urmă, era considerată una dintre cele mai mari și frumoase din Europa.

Chiar dacă acum reșițenii trec pe lângă ea fără măcar să întoarcă privirea, seara cu toții își aduc aminte de „spectacolul” oferit de aceasta și se adună în centru pentru a face poze. Acest lucru datorită jocului de lumini pe muzică ce încântă privirea și auzul trecătorilor zilnic, de la ora 19:00 și până la 23:00.

Tot pentru întreținerea acestui monument deosebit, Primăria Municipiului Reșița a trimis o adresă către AQUACARAȘ S.A. prin care s-a stabilit ca, de două ori pe lună, această societate să curețe fântânile arteziene din oraș. Așadar, astăzi este prima zi când vor demara acțiunile, iar în continuarea s-au stabilit zilele de 6 și 20, pentru luna august.