Ploile de la începutul săptămânii au ridicat moralul agricultorilor bănățeni, după o perioadă destul de lungă de secetă, care putea să compromită tot ce s-a semănat până acum, din toamnă și până în această primăvară.
Precipitațiile, destul de bogate cantitativ, ar putea salva investițiile agricultorilor din estul județului, în special la culturile de cereale și la cele de porumb. Dacă la grâu dezvoltarea a fost cât de cât normală până în prezent, la porumb, abia semănat, se așteaptă evoluția. În fond, e și cea mai cultivată plantă din județul Timiș, iar la toamnă, fermierii trag speranța că producțiile vor fi dintre cele mai bune. Specialiștii agricoli spun că pe timpul iernii, singura cultură care a avut de suferit a fost cea de rapiță. „La rapiță, 50% din cultură e întoarsă, din cauza secetei. Deși agricultorii au crezut că se va înmulți în ultimele luni, lipsa ploilor a creat probleme. Cert e că precipitațiile din ultimele zile sunt foarte bune, pentru tot ce înseamnă agricultură”, ne-a declarat dr. ing. agr. Ionică Prohab, șef serviciu în cadrul Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Timiș.
Pe tot teritoriul județului există 530.800 de hectare arabile, iar cultura preferată de cultivatori este cea de porumb. Aceștia au însămânțat 189.000 de hectare, din care 25.000 sunt în zona Lugoj – Făget. Cea de-a doua este cea de grâu – 134.000 de hectare, din care 20.000 sunt în estul județului. Pe locul trei se află floarea soarelui, cu 75.000 de hectare cultivate la nivel de Timiș, însă în partea noastră sunt doar 5.000 de hectare. Urmează legumele și diverse alte culturi. În comuna Dumbrava, care are în componență și satul Răchita, cu cel mai întins teritoriu din zona Făgetului sunt 3.335 de hectare de teren arabil, dintr-un total de 4.815 de hectare care figurează ca și agricole. Cu porumb au fost cultivate 700, din care 250 pe raza satului Răchita.
„Predomină în special porumbul, dar și legumele. La Răchita, vor mai fi circa 100 de hectare cu varză, 50 de hectare cu cartofi, iar restul cu ceapă, ardei sau vinete”, ne-a spus Pirosca Curuțiu, inspector pe probleme agricole în cadrul Primăriei Comunei Dumbrava. La nivel național, suprafața agricolă utilizată este de aproape de 14 milioane de hectare, a șasea din Uniunea Europeană.