Preferate de agricultorii din regiune sunt culturile de grâu, secară și orz. Potrivit specialiștilor, acestea pot fi valorificate atât pentru consumul intern, cât și pentru export.
Datele specialiștilor de la Direcția Agricolă Timiș indică încă de câțiva ani faptul că Timișul este tot mai atractiv pentru cei care vor să dezvolte culturi ecologice. La finalul lui 2022, spre exemplu, în județ erau înregistrați aproape 600 de producători eco. Tendința este acum confirmată pentru întreaga regiune, arată un raport al CBRE România care a realizat o analiză privind potențialul de afaceri, investiții alternative și de dezvoltare în Timiș.
„Culturile de cereale ecologice, cum ar fi grâul, secara și orzul, rămân o opțiune populară pentru fermierii din regiunea de Vest. Aceste culturi pot fi valorificate atât pentru consum intern, cât și pentru export. Alte culturi preferate de agricultori sunt cele leguminoase, precum soia, mazărea și fasolea. Acestea nu numai că sunt o sursă importantă de proteine vegetale, dar pot contribui și la îmbunătățirea fertilității solului prin fixarea azotului”, a explicat pentru expressdebanat.ro Mădălin Aresmerițoaie, Senior Consultant Industrial & Logistic Services, CBRE România.
Nu doar cerealele sunt în topul preferințelor agricultori bănățeni, ci și legumele sau a fructelor eco, fie a plantelor aromatice. „Producția ecologică de legume și fructe este în creștere în regiune, cu o gamă variată de produse, cum ar fi roșiile, castraveții, morcovii, merele și perele, care sunt cultivate în mod sustenabil. Cultivarea plantelor aromatice și medicinale sunt un alt segment în creștere atunci când vorbim despre agricultura ecologică din județul Timiș și regiunea de Vest. Culturi precum menta, lavanda, sunătoarea și mușețelul stârnesc tot mai mult interesul agricultorilor autohtoni”, a mai explicat Aresmerițoaie.
În Timiș și regiunea de Vest, producția ecologică are multiple piețe de desfacere, spun specialiștii. Fermierii pot opta pentru vânzarea directă în piețele locale și târgurile dedicate micilor producători. Pot, de asemenea, colabora cu retailerii specializați în produse ecologice, furnizându-le direct din surse locale.
Un alt segment bine deservit este industria HoReCa. Explicația e simplă: restaurantelor le este la îndemână să achiziționeze ingrediente ecologice de la producătorii din zonă; susțin astfel economia locală și o calitate de top atunci când vine vorba despre meniul pus la dispoziția consumatorilor.
Dacă fermierii îndeplinesc standardele și certificările necesare pentru export, produsele își pot găsi drumul natural și către piețele internaționale.