Culture Quest Timișoara revine cu o temă provocatoare: Lumi acvatice, vise în deșert. Programul din acest an pune accent pe importanța protejării ecosistemelor acvatice și pe necesitatea unei conviețuiri armonioase cu natura.
Evenimentele încep din iulie și durează până în octombrie. Culture Quest încurajează colaborarea dintre biologi, artiști și comunitatea locală, promovând schimburile de idei și crearea unor perspective noi asupra unor probleme globale.
„Într-o lume din ce în ce mai fierbinte, în care încă avem acces la apă – deși mulți dintre noi nu beneficiază de acest privilegiu – și în care deșertificarea avansează rapid, ne întrebăm ce soluții și mecanisme am putea folosi atât în viața de zi cu zi, cât și în cadrul programului din acest an. Arta și știința joacă roluri cruciale în această ecuație, acționând ca instrumente pentru sensibilizare și schimbare socială”, spun organizatorii.
Participanții vor avea ocazia să exploreze biodiversitatea Canalului Bega, să învețe tehnici de linogravură inspirate de ecosistemele acvatice și să contribuie la o instalație video colectivă ce reflectă preocupări și îngrijorări comune pentru mediu. Vor urma și alte ateliere interdisciplinare, dezbateri și o serie de activități pentru cei mici.
Voi știți cu ce specii splendide împărțiți orașul? Sâmbătă, 20 iulie, haideți la pas prin lunca urbană a Begăi, într-o plimbare ghidată de Cosmin Ivașcu, biolog și expert în biodiversitate.
Veți descoperi o lume aproape invizibilă, care trăiește în paralel cu agitația orașului, precum și unele specii sălbatice ce și-au găsit locul în Timișoara, pe deasupra și în apropiere – despre care poate nici nu ați auzit până acum. Plimbarea se adresează tuturor iubitorilor de natură din Timișoara (12 și 99+ ani). Participarea este gratuită, dar se face pe bază de înscriere.
Călătoria Culture Quest continuă cu un atelier de linogravură, inspirat de frumusețea și fragilitatea lumilor acvatice, care au atât de mare nevoie să fie protejate. Sub îndrumarea artistei Mimi Ciora, veți avea ocazia să învățați tehnicile și procesele specifice linogravurii, de la concept până la imprimare, și să (re)descoperiți nu doar frumusețea și complexitatea acestor lumi, dar și vulnerabilitatea lor în fața acțiunilor noastre. Participarea este gratuită, dar se face pe bază de înscriere.
Următoarea oprire a programului are loc în Rezervația Ornitologică din Satchinez, cunoscută și ca Delta Banatului. În luna august, vă propunem să participați la o cercetare ecologică și artistică desfășurată în acest loc unic. Veți avea șansa să explorați alături de noi aceste ecosisteme acvatice și să contribuiți la o instalație video colectivă, care să reflecte preocupările și îngrijorările noastre comune pentru mediu.
Căutăm 10 specialiști din domeniul artei, dar nu numai, doritori să contribuie la o gândire critică asupra problemelor de mediu și impactului încălzirii globale, și persoane interesate să se familiarizeze cu mediul video art. Apelul este deschis până în 26 iulie 2024 iar aplicațiile pot fi trimise aici.