Culmea politicii! Două şedinţe CEx şi trei prim-miniştri PSD în nici 24 de ore!

Premierul Mihai Tudose şi-a dat aseară demisia din funcţie, după şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD. Prim-ministru interimar va fi vicepremierul Paul Stănescu, urmând ca azi, de la ora 11, CEx să se întrunească din nou, pentru a stabili numele viitoarei propuneri pesediste de prim-ministru. Aşadar, circul Dragnea continuă!

„Premierul Mihai Tudose și-a înaintat în această seară (aseară – n.r.) demisia din funcție, urmând ca, potrivit legii de organizare și funcționare a Guvernului, să fie transmisă Administrației Prezidențiale, în cursul zilei de mâine (marți – n.r.), o adresă oficială în acest sens”, se arată într-un comunicat de presă remis Mediafax, aseară, în jurul orei 23, de către Executiv.

Conform procedurilor, președintele României, Klaus Iohannis, va lua act de demisia din funcție a prim-ministrului Mihai Tudose și va emite decretul de vacantare a postului, precum și decretul de numire a unui alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar pentru a îndeplini atribuțiile prim-ministrului până la formarea noului Guvern. „Ambele decrete prezidențiale vor intra în vigoare odată cu publicarea lor în Monitorul Oficial”, se mai precizează în comunicatul Executivului.

Voturi împotriva premierului Tudose: 59 din 67!

Comitetul Executiv al PSD a votat luni retragerea sprijinului politic acordat Guvernului Tudose, premierul Mihai Tudose anunțând în consecință că își va depune mandatul, au declarat aseară surse politice pentru Mediafax. Cei mai mulți membri CEx al PSD au cerut ca premierul Mihai Tudose să își depună mandatul, ca urmare a tensiunilor din ultima perioadă. În replică, Tudose le-a spus că, dacă votul va fi de retragere a sprijinului, își va depune mandatul.

Votul acordat în structura de conducere a PSD a fost majoritar de retragere a sprijinului politic. Dintre cei 67 membri CEx, doar 4 au votat în favoarea premierului Tudose, înregistrându-se, totodată, şi 4 abţineri.

La ieşirea de la şedinţa CEx, premierul Mihai Tudose a declarat: „Merg la Palatul Victoria să îmi iau lucrurile. Nu voi asigura interimatul. Îmi voi scrie demisia în seara asta sau dimineaţă“. A făcut-o aseară.

De la „mâna foarte proastă“ a lui Dragnea… la mâna lui Iohannis!

Tot în şedinţa de ieri s-a stabilit ca vicepremierul Paul Stănescu să preia interimatul în fruntea Guvernului, astăzi urmând ca, de la ora 11, CEx al PSD să se întrunească din nou, pentru a hotărî numele viitoarei propuneri de prim-ministru cu care se va merge la Cotroceni.

Deşi doi dintre membrii CEx, Codrin Ştefănescu şi Olguţa Vasilescu, declarau aseară pe televiziuni că Liviu Dragnea a spus în şedinţă că nu va veni în CEx-ul de azi, din conferinţa de presă de aseară a lui Dragnea aveam să aflăm cu toţii că preşedintele PSD s-a răzgândit. Deci va participa la şedinţa de azi!

Liviu Dragnea a declarat că nu va propune marți, în ședința CEx, niciun nume pentru funcția de premier, dar, să fim serioşi, asta nu înseamnă că oamenii săi nu vor ţine cont de părerea şefului! „Se pare că eu am mână foarte proastă și nu numai acum, ci încă în cel puțin 10 cazuri. Le-am spus colegilor că nu voi face nicio propunere. La Sorin Grindeanu am făcut eu o propunere, colegii au votat-o. La Mihai Tudose am avut discuție cu fiecare în parte și s-a conturat propunerea pe care am făcut-o eu. Mâine voi vota propunerea care iese din dezbatere și îmi voi asuma votul. Au fost colegi care au votat împotriva lui Tudose și acum susţineau și care reproșau că au votat în necunoștință de cauză. Îmi voi voi asuma votul după ce se vor discuta mai multe propuneri”, a declarat Liviu Dragnea.

Liderul PSD nu a pronunţat însă niciun cuvânt în sensul asumării situaţiilor de criză guvernamentală, apărute după câştigarea alegerilor de către PSD. Dragnea l-a impus pe Grindeanu premier şi tot Dragnea a cerut schimbarea acestuia. Apoi, acelaşi Dragnea a garantat pentru Tudose premier, pentru ca acum să-l înlăture şi pe acesta. Rămâne să vedem dacă preşedintele Klaus Iohannis va accepta o nouă propunere de premier PSD, venită din partea partidului condus cu mână forte de către Liviu Dragnea. Deci din partea partidului care şi-a doborât două guverne în ultimele 7 luni!

Caraş-Severinul, încotro?

Din declaraţiile făcute aseară de unii dintre participanţii la şedinţă ar reieşi că printre cele 59 de voturi pentru retragerea sprijinului politic acordat premierului Tudose se numără şi votul preşedintelui Organizaţiei Judeţene Caraş-Severin a PSD, deputatul Ion Mocioalcă. Dacă este aşa şi – ţinând cont că Mocioalcă a evitat aseară să facă declaraţii publice – dacă ar fi să ne luăm după alte surse social-democrate, înseamnă că liderul PSD Caraş-Severin a intrat în şedinţa CEx de ieri cu intenţia de a sprijini Guvernul Tudose, dar în final a votat împotriva premierului Mihai Tudose. Semn că Liviu Dragnea şi acoliţii lui au fost convingători.