Consilierii locali lugojeni s-au întrunit la Sala de Protocol a Primăriei, într-o ședință extraordinară.
Pe ordinea de zi au fost trei proiecte de hotărâri ce privesc aprobarea organigramei și a statului de funcții ale Serviciului de Asistență Medicală – Învățământ, desemnarea unui apărător care să reprezinte interesele Consiliului Local în toate fazele procesuale și aprobarea bugetului local pe anul în curs. Toate punctele au fost aprobate prin vot.
Cel mai fierbinte punct supus la vot a fost bugetul local, care prevede mai multe obiective importante pentru comunitatea lugojeană şi a care a suscitat o serie de discuţii în contradictoriu, dar care s-au stins rapid.
Pentru bugetul inițial de venituri pentru anul curent este în valoare de 353.917,65 mii lei, având la secțiunea de funcționare suma de 135.768,47 mii lei și la secțiunea de dezvoltare 218.149,18 lei.
Din excedentul anului trecut, în valoare de 86.332,08 mii lei, finanțarea cheltuielilor secțiunii de funcționare, în 2024, este de 7/837,40 mii lei, iar suma ce va fi alocată pentru cheltuielilor secțiunii de dezvoltare în anul curent este de 75.719,16 mii lei.
Printre multiplele obiective incluse în programul de investiții pe 2024 se află realizarea/extinderea/reabilitarea/modernizarea sistemelor de alimentare cu apă și stații de tratare a apei, reabilitare foraje Uzina Nr. 1, modernizare fântâni pentru apă, reabilitarea pasarelei pietonale din Cotu Mic și relocarea conductei de apă, o achiziție pentru un camion destinat Detașamentului de Pompieri din Lugoj, modernizarea iluminatului public, etapa I, un studiu de soluție pentru un parc fotovoltaic pe strada Timișorii, sistematizare rutieră și realizări parcări în zona Stadion I, bloc 5, realizarea de studii aferente obiectivelor de investiții pentru parcări în Cotu Mic, în jurul blocurilor 11-23-19A, B-18.
Printre cele vizate sunt, la investiții în continuare, reabilitarea energetică a Muzeului de Istorie și Etnografie Lugoj, reabilitarea clădirii memoriale ”Casa Ion Vidu” (PT+execuție), un proiect tehnic, un proiect tehnic, DTAC și detalii execuție pentru obiectivul ”Sală de sport cu spații de cazare pentru sportivi.
La capitolul cheltuieli, primarul Bogdan Ștefan Blidariu a făcut două amendamente, ambele aprobate. Un prim amendament s-a referit la Capitolul 65.02 Învățământ, secțiunea de Dezvoltare.
„La obiectivul Creșă de copii de pe strada Caransebeșului, pentru obținerea avizelor PSI, e nevoie de o instalație de detecție și alarmare la incendiu, precum și de alte detalii la instalația electrică. Pentru a obține toate autorizațiile necesare e nevoie de suplimentarea sumelor prevăzute cu 96,9 mii lei, dintre care 59,4 mii lei pentru instalația electrică și 37,5 mii lei pentru instalația de detectare și alarmare la incendiu. Finanțarea va fi asigurată din excedentul bugetului local”, a spus primarul.
Al doilea amendament a fost la Capitolul 70.02 Locuințe – Dezvoltare Publică, cheltuieli de capital.
„La obiectivul de investiții Construirea de locuințe MZ+ pentru tineri la nivelul municipiului Lugoj, propun să diminuăm suma prevăzută, în cuantum de 4.058 mii lei. Celelalte sume prevăzute la acest obiectiv de investiții rămân, aceasta era suma alocată pentru construirea efectivă a locuințelor. Aș dori să renunțăm la acest obiectiv de investiții, iar suma să meargă către excedentul bugetar”, a propus Blidariu.
Pentru curățenia orașului, administrația locală își dorește noi dotări pentru eficientizarea muncii, precum o mașină de tuns iarba, motocoase, tocătoare defrișat atașat la tractor, o nouă tură de coșuri pentru gunoi și alte echipamente pentru întreținere. Totodată, edilii locali au introdus pe lista programului de investiții și o nouă tură de achiziție și montare de locuri de joacă pentru copii.