În România de astăzi, nimic nu mai e cum a fost cândva. Lumea s-a schimbat, după unii în bine, după alții în rău, oamenii au evoluat și ei, și-au luat destinele în propriile mâine, au pus pe picioare afaceri, cei mai mulți nu ca să se îmbogățească, ci să-și asigure traiul de pe o zi pe alta. N-au stat de-o parte nici tinerii sau șomerii, cu atât mai puțin cei ce au visat să devină milionari. Această dorință nestăpânită de a arăta ce pot i-a molipsit și pe slujitorii Domnului care, dacă e să le dăm crezare, se străduiesc să-și completeze veniturile de la stat din nunți, botezuri și pomeni, dar și să-și ajute enoriașii.
Este și cazul părintelui Ciprian Costiș, din Parohia Bocșa Montană, care a accesat un proiect european de aproximativ 40.000 de euro și a înființat o firmă de pompe funebre. O afacere care a picat la țanc, în condițiile în care, din câte ne-a mărturisit preotul, SRL-ul său este singurul autorizat să ofere servicii funerare în Bocșa și în satele învecinate.
Poate că nu am fi știut niciodată de afacerea preotului, dacă nu ne-ar fi căutat fiica unui decedat, aceasta plângându-se de comportamentul nefiresc al părintelui-antreprenor: „Preotul din Bocșa Montană are deschisă o firma de pompe funebre. După decesul tatălui meu, mama l-a căutat, dar nu l-a găsit, motiv pentru care a apelat la altă firma de pompe funebre care a ajutat-o, contra cost, bineînțeles. A apărut și preotul și s-a certat cu mama, spunându-i că domnul care a ajutat-o nu are ce căuta în cimitir, să își facă cimitirul lui dacă vrea… Mamei i s-a făcut rău, mâine (luni, 13 iulie, n.r.) este înmormântarea și nu știu cine o să-l coboare în groapă pe tata și nici nu știu dacă mai face mama față la încă o ceartă. Este strigător la cer, cimitirul este loc public, nu este proprietatea preotului și nici afacerea lui, iar el este plătit din bani publici”.
L-am contactat telefonic pe părintele Ciprian Costiș, care ne-a explicat că lucrurile stau puțin diferit, că toată vina pentru ce s-a întâmplat e a tehnologiei, telefonul său blocându-se, motiv pentru care nu a putut fi de găsit.
„Personalul meu angajat se ocupă (s-a ocupat, n.r.) de tot ce înseamnă pregătirea locului de veci, transportul defunctului de la capelă până la groapă. Vă spun și dumneavoastră ce i-am spus și dânsei, când mi-am cerut iertare, pentru că telefonul meu s-a blocat și nu am putut fi contactat și, probabil din această cauză, s-a supărat fiica doamnei. Mi-am cerut iertare aseară, nu e adevărat că m-am certat cu familia decedatului și nici că aș fi interzis firmei concurente să intre în cimitir. Mai mult, i-am ajutat cu capacul frigorific, pentru că ceilalți nu aveau așa ceva”, ne-a povestit preotul Ciprian Costiș, administratorul SC Ciprianca Ath SRL.
Spre deosebire de alte firme din zonă care „transportă morții cu autoturismul propriu”, părintele din Bocșa Montană ne asigură că SRL-ul său are autorizații de funcționare de la DSP și DSVSA, că își plătește impozitele și taxele la stat.
„Firma asta de pompe funebre, pe care eu am înființat-o și încerc să o dezvolt, am gândit-o să pot ajuta oamenii de la Bocșa și pe cei din zonele limitrofe, satele din jur. N-am gândit-o pur economic, să mă îmbogățesc. E clar că este și o componentă financiară în toată treaba, dar, pentru că în zona noastră nu există autorizație pentru așa ceva, mi-am dorit să fie ceva serios și legal. Eu sunt singurul autorizat să desfășoare astfel de activități pentru că respect legislația în vigoare. Magazine de pompe funebre sunt mai multe, însă doar eu ofer servicii funerare”, a încercat să ne lămurească părintele conciliant.
În 2017, preotul a făcut cursuri de antreprenor, cu aprobarea PS Lucian Mic, episcopul Caransebeșului. Este vorba de Programul Start-Up Plus. „Mai mulți colegi de-ai mei, cred că vreo 70, am participat la astfel de cursuri, de antreprenoriat, unde am învățat de la profesorii ce au predat cum să ții o contabilitate, cum să faci o angajare ori să-ți alegi o echipă, cum să-ți plătești impozitele la stat. După absolvirea cursului, eu am optat pentru înființarea unei firme de pompe funebre, unul și-a deschis o pizzerie, alții firme de deratizare”, ne-a lămurit slujitorul Domnului în privința acestor cursuri de antreprenoriat.