În localitatea Tincova din județul Caraș-Severin se produceau arme și unelte de vânătoare cu 24.000 de ani înainte de Hristos. Așezarea de la Seliște, lângă Tincova, este reactivată pe harta arheologică a lumii prin grija unor cercetători din Germania.
Potrivit profesorului caransebeșean Sorin Marius Petrescu, timp de o săptămână, la Tincova, în punctul Seliște, pentru prima dată între anii 1958-1974 s-a săpat și cercetat o așezare paleolitică, aparținând culturii Aurignacian.
„Sub patronajul Muzeului Banatului Montan Reșița, în calitate de responsabil științific, cu un colectiv de la Universitatea din Köln, am efectuat un diagnostic arheologic, pentru a delimita hotarele așezării, în vederea începerii unor cercetări sistematice de amploare în 2017, în colaborare cu instituția germană. La această primă identificare în teren au participat dr. Wei CHU și dr. Christian Zeeden. Rezultatele au fost foarte promițătoare. Ca o concluzie, putem aprecia că așezarea paleolitică s-a dovedit a avea o întindere foarte mare în comparație cu ce se știa până acum. Pe o întindere de câteva hectare, materialul arheologic este destul de abundent. Se presupune că oamenii care locuiau la munte în pădurile din Munții Poiana Ruscă exploatau silexul sau cremenea, în vorbirea populară. Cu această rocă veneau în așezarea de la Tincova, unde se presupune că au amenajat un atelier de producție. Aici se produceau unelte de vânătoare și arme pentru uz personal și pentru schimb”, ne-a declarat profesorul Sorin Marius Petrescu.
În limita finanțării germane, cercetările de anul viitor sunt estimate la o durată de o lună și vor participa de această dată și studenți germani. Toate însemnările cercetătorilor, în urma descoperirilor arheologice din acest an, vor face obiectul unor studii științifice, a mai precizat Sorin Marius Petrescu.