Loredana Roman, medic specialist endocrinolog la Clinicile Medici’s Timișoara, a explicat lucruri esențiale legate de influențele tiroidei în timpul sarcinii.
Potrivit medicului, în primul trimestru de sarcină fătul nu are tiroidă proprie, astfel necesarul de hormoni tiroidieni este asigurat de mamă prin intermediul circulației placentare. În trimestrul al doilea, tiroida lui devine funcțională, dar are nevoie să primească de la mamă cantitatea adecvată de iod pentru sinteza hormonală proprie.
„Hormonii tiroidieni sunt esențiali atât pentru obținerea și menținerea unei sarcini normale, cât și pentru dezvoltarea neurocognitivă și somatică fetală. Necesarul de iod în sarcină crește. Astfel, dacă înainte de sarcină necesarul de iod este de 150 mcg/zi, la femeia însărcinată și în perioada de lactație va crește la 250-300mcg/zi. Deficitul sever de iod determină o sinteză insuficientă de hormoni tiroidieni (hipotiroidie) maternă și fetală care poate să inducă afectarea dezvoltării intelectuale, tulburări de creștere și gușă”, a spus dr. Loredana Roman, medic specialist endocrinolog la Clinicile Medici’s Timișoara.
În sarcină, dar și în perioada de după, pot să apară toate formele de disfuncții tiroidiene, iar dacă nu sunt tratate pot determina complicații serioase. „10% din femeile însărcinate au tiroidită autoimună cu funcție tiroidiană normală (eutiroidie), 3% prezintă hipotiroidie subclinică, 0,3% hipotiroidie clinică și 0,5% hipertiroidie. În decursul primului an de după naștere, 8% din femei pot să prezinte disfuncție tiroidiană postpartală. Netratate, disfuncțiile tiroidiene pot să determine infertilitate, iar în timpul sarcinii cresc riscul dezvoltării complicațiilor precum: avorturi spontane, hipertensiune arterială de sarcină, preeclampsie, abruptio placentae, anemie, naștere prematură cu greutate mică la naștere, diverse malformații fetale, afectarea neurocognitivă a fătului”, a mai explicat dr. Loredana Roman.
Screening-ul tiroidian este recomandat atât atât de Societatea Europeană de Endocrinologie cât și Societatea Americană de Endocrinologie mai ales în cazul pacientelor cu risc (țintit), al femeilor care doresc să rămână însărcinate și al gravidelor cu vârstă peste 30 de ani. De asemenea, se recomandă și în cazul celor care prezintă antecedente personale și familiale de patologie tiroidiană, infertilitate, avorturi spontane, naștere prematură, istoric de iradieri la nivelul capului și gâtului, diabet zaharat tip 1 sau alte boli autoimune precum vitiligo, lupus, poliartrită reumatoidă, scleroză multiplă, anemie pernicioasă sau sindrom Sjogren. Nu în ultimul rând, celor care prezintă obezitate morbidă, celor aflate în tratament cu amiodaronă, litiu sau cărora li s-a administrat recent substanță de contrast iodata sau care locuiesc în zone cunoscute cu deficit moderat sau sever de iod.
„Efectuarea screeningului se recomandă preconcepțional sau în prima parte a sarcinii prin efectuarea TSH, FT4, ac anti TPO. Datorită schimbărilor fiziologice ale tiroidei induse de sarcină (datorită hiperestrogeniei, a creșterii hCG, TBG si a clearence-ului urinar al iodului) reflectate în modificările valorilor hormonale de laborator, pentru diagnosticarea disfuncțiilor tiroidiene în timpul sarcinii se recomandă folosirea unor intervale de referință trimestriale pentru TSH. În cazul în care laboratorul nu prevede intervale de referință pentru sarcină, pot fi utilizate următoarele intervale pentru TSH- trimestrul I: 0,1-2,5 mUI/L, trimestrul II: 0,2-3mUI/L, trimestrul III: 0,3-3mUI/L. Orice modificare a valorii TSH, în afara intervalului, necesită consult endocrinologic și administrarea cât mai precoce a unui tratament adecvat”, a mai punctat dr. Loredana Roman, medic specialist endocrinolog la Clinicile Medici’s Timișoara.