Cronicile Medici’s: Pandemia de COVID-19 și obezitatea, un cerc vicios

Obezitatea este o boală cronică, a cărei prevalență a crescut foarte mult în ultimele decenii și care duce la peste 4 milioane de decese în fiecare an. Obezitatea este un factor de risc important în creșterea mortalității pacienților cu COVID-19, spune Dr. Daniela-Teodora Știru, medic primar endocrinologie cu competență în ecografia tiroidei și a sânului, în cadrul Clinicilor Medici’s Timișoara.

Dr. Daniela-Teodora Știru vine cu informații esențiale prin care este explicată legătura dintre obezitate și mortalitate, în contextul infecției cu SARS-CoV-2.

De la începutul epidemiei cu noul coronavirus, s-a observat ca obezitatea crește riscul de a dezvolta forme severe de boală. Pacienții cu indice de masă corporală peste 30 kg/m2 au un risc de 4 ori mai mare de deces dacă contactează SARS-CoV-2. Obezitatea este un factor de prognostic negativ, independent de complicațiile sale (diabet zaharat, hipertensiune arterială). Ea contribuie la creșterea mortalității prin mai multe mecanisme:

  1. Pacienții obezi au un răspuns imun deficitar, prin scăderea imunității celulare și printr-o incapacitate a limfocitelor T de a răspunde adecvat la o infecție virală.
  2. Țesutul adipos conține mai mulți receptori pentru ACE 2 (angiotensin-convertaza 2), care reprezintă poarta de intrare a SARS-CoV2.
  3. S-a observat că pacienții obezi au necesitat mai frecvent suport respirator, datorită efectului nefavorabil al greutății mărite asupra capacității și expansiunii pulmonare.
  4. Infecția cu COVID-19 poate duce la formarea unor trombi în vasele de sânge, proces mai accentuat la obezi, deoarece ei au un status procoagulant mai intens.

„Covibesity’’, o nouă pandemie

Se pare că și noua pandemie a avut un rol asupra creșterii epidemiei de obezitate, ducând, astfel, la un cerc vicios, explică Dr. Daniela-Teodora Știru.

Lockdown-ul instaurat în aproape toată lumea a produs schimbări comportamentale și psiho-sociale, care au determinat creșterea în greutate a unei populații susceptibile. Aceasta a dus la apariția unui nou termen : covibesity = creșterea obezității în timpul pandemiei. Oamenii au început să-și facă provizii, au cumpărat mai multe alimente și mult fast-food, a crescut consumul de alcool. De asemenea, s-a accentuat sedentarismul, prin munca la distanță și școala on-line, prin petrecerea unui timp îndelungat la TV și evitarea sălilor de sport. S-au accentuat sentimentele de depresie și de lipsă a motivației, care au dus și ele la creșterea mâncatului pe fond emoțional.

Combaterea obezității

Stă în puterea noastră să avem grijă de propria noastră sănătate! Chiar dacă lucrăm sau învățăm de acasă, este bine să ne facem un program regulat de mese, muncă și somn și să includem măcar 30 minute de sport pe zi. Este indicat, cu atât mai mult în această perioadă, să mâncam multe alimente proaspete (legume și fructe, proteine de origine animală, cereale integrale), să evităm alimentele ultraprocesate și semipreparate și, bineînțeles, să ne protejăm pe noi și pe cei din jur.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/