Criză de sânge în tot județul Caraș-Severin

casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Cărășenii nu mai merg să doneze sânge, drept pentru care s-a ajuns la un deficit foarte mare pentru anumite grupe de sânge.

Județul Caraș-Severin este în criză de sânge, în special pentru grupele A2 pozitiv, B3 negativ și 0 pozitiv și negativ: „Este o criza mare de sânge, în special pentru grupa A2 pozitiv, care, deși este o grupă destul de frecventă, am ajuns să avem un deficit mare. Sunt mari cerințele, spitalele cer, avem bolnavi cu probleme grave, iar secțiile de oncologie și dermatologie sunt mari consumatoare de sânge”, explică dr. Neaga Rodica, medic specialist medicină generală.

Principala cauză, spun specialiștii, este faptul că oamenii nu mai ies afară pe căldura aceasta sau majoritatea sunt plecați peste hotare la lucru: „Acest deficit este pus pe seama căldurii excesive, iar o parte din donatorii noștri sunt plecați în străinătate, lucrează acolo. Avem și donatorii noștri fideli pe care îi chemăm de la domiciliu, deci facem tot posibilul să depășim acest moment critic”, adaugă dr. Neaga.

Din cauza deficitului, județul Caraș-Severin este nevoit să aducă sânge din alte județe, din orașe cum ar fi Timișoara, Arad sau Oradea, însă tot în limita stocului disponibil: „Apelăm și la alte centre, la Arad și la Oradea, însă nu putem să aducem decât din județele apropiate, din cauză că sângele nu ar rezista transportului de la București.”

promovare banner maxagro Muzeul TM

Deși procedura de donare a sângelui nu este una complicată, oamenii evită să meargă în astfel de centre. Dr. Neaga Rodică explică ce anume trebuie făcut și de ce beneficii au parte donatorii: „Se va completa un chestionar în care ne bazăm pe sinceritatea oamenilor, să spună bolile de care au suferit, apoi efectuăm o predonare, o hemoglobină să vedem dacă are un potențial de anemie, iar dacă totul este în regulă se recoltează 380-390 de mml”. În urma donării se primesc șapte tichete în valoare de nouă lei fiecare, o zi liberă de la locul de muncă și reducere de 50% la abonamentul de transport în comun pentru o lună de zile.

Se poate dona sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină din Reșița între orele 8:30 dimineața și 13:00. Cei care intenționează să doneze sânge trebuie să doarmă bine cu o noapte înainte, să fie odihniți, să mânânce dimineața puțin, dar nu mâncare grasă și să nu bea sucuri. Postdonare se recomandă cât mai multe lichide și o alimențație corespunzătoare și sănătoasă.

1000x100 (2) STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/