Criza căldurii de la Timișoara: parlamentarii ar putea debloca posibilitatea unui împrumut de la Trezoreria de Stat către primării

raoul trifan

Senatorul USR de Timiș Raoul Trifan a depus, împreună cu alți colegi parlamentari, o inițiativă legislativă prin care să se deblocheze posibilitatea unui împrumut de la Trezoreria de Stat către primării pentru funcționare, astfel încât orașele cu sisteme de încălzire centralizată să poată susține costurile companiilor locale de termoficare pe durata iernii.

„În contextul prețurilor extrem de volatile ale gazelor naturale, trebuie să oferim primăriilor din orașele cu sisteme de încălzire centralizată cât mai multe mecanisme prin care să poată să susțină companiile locale de termoficare. Am depus în această după-masă, împreună cu mai mulți colegi parlamentari USR PLUS, un proiect de lege care să deblocheze acest tip de împrumut care nu era posibil pe legislația în vigoare. Sper să găsim susținere pentru proiect și la celelalte partide, iar parcursul acestuia de la depunere și până la promulgare să fie unul foarte scurt. Timișoara are nevoie acum de resurse pentru a asigura termoficarea până la primăvară.”, a declarat senatorul Raoul Trifan.

Soluția nu este una pe termen lung, admite inițiatorul modificării legislative, însă este una necesară în acest moment, din cauza crizei europene a gazelor naturale. Documentele au fost depuse la Senat, ca primă cameră sesizată, iar inițiatorii vor să propună dezbaterea acestor modificări în procedură de urgență. Ultimul cuvânt îl vor avea deputații. Legea este una ordinară.

Vineri, primarul Dominic Fritz anunța că se află la București ca să discute acordarea de sprijin financiar pentru Timișoara și celelalte orașe cu termoficări publice. Una din opțiunile discutate era un credit din Trezorerie.

Cele mai recente informații date de autoritatea locală este că în Timișoara se va furniza căldură și apă caldă în locuințele și instituțiile racordate la Colterm până la finalul săptămânii, joi-vineri, în baza unui contract încheiat de compania de termoficare cu Tinmar Energy.