Criminalul periculos ce a ucis un polițist, încă negăsit! IPJ Timiș, criticat dur de șeful Poliției Române

La 24 de ore de la uciderea polițistului Cristian Amariei, la Izvin, criminalul este încă necapturat! Autoritățile sunt în alertă maximă cu toate efectivele și îl caută pe Ionel Marcel Lepa, un bărbat de 47 de ani, dat în urmărire internațională pentru tâlhărie. În același timp, de la București, Şeful Poliţiei Române, Ioan Buda, a declarat că Inspectoratul Județean de Poliției Timiș a organizat defectuos acțiunea de capturare a infractorului.

Polițistul Cristian Amariei, în vârstă de 43 de ani, din Recaș, nu purta nici măcar vestă antiglonț în momentul în care a fost împușcat în gât de Ioan-Marcel Lepa. Ioan Buda consideră însă că nici vesta nu i-ar fi salvat viața ofițerului căzut la datorie, acesta fiind împușcat în gât. „Poliţistul care a fost ucis putea să dispună de o vestă anti-glonţ, probabil că nu îl ajuta. În primul rând, discutăm de organizarea acţiunii. Acţiunea a fost organizată defectuos, o să vă explic de ce şi cum la momentul oportun. Astăzi ne concentrăm să-l prindem pe criminal. După care venim şi facem o analiză a evenimentelor. După ce analizăm cum s-a intervenit, o să venim cu detalii, dar este important să-l prindem pe criminal astăzi. Poliţiştii au pornit pe câmp tocmai în momentul în care criminalul a spart geamul, a alergat şi a dispărut într-o lizieră.Poliţistul nostru de la Urmăriri l-a urmărit un kilometru, a tras peste 36 de focuri de armă..Erau doi, unul a luat-o într-o direcţie, celălalt în altă direcţie. Poliţistul a acţionat corect”, a declarat Buda, citat de Mediafax, la sediul MAI.

Șeful Poliției Române spune că a fost o eroare de informare, deoarece polițiștii trimiși să-l prindă pe Lepa, care era ascuns într-o casă la Izvin, nu au știut că infractorul este înarmat. Cristian Amariei avea asupra sa un pistol vechi de 45 de ani! „Discutăm de organizarea întregii acţiuni de către cei de la Inspectoratul Judeţean, care aveau informaţii, trebuiau să intervină şi care trebuiau să organizeze în mod corespunzător această acţiune. O să vă dau detalii. Acum ne concentrăm strict pe prinderea criminalului. O să discutăm după, ca procedură, de ce au fost trimişi doar patru poliţişti, poliţişti de la urmăriri, este un compartiment, au fost bine echipaţi, au fost prezenţi în zonă, probabil că trebuiau să fie şi alte măsuri de supraveghere a zonei respective…O să vi le precizez pe toate. Există armament performant în dotarea Poliţiei şi există şi acele pistoale vechi de care discutăm astăzi. Ei, dotarea poliţiştilor cu armament şi cu veste va fi făcută tot aşa gradual, începând de la cei care sunt în structurile operative de intervenţii şi până la toţi. Au fost dotaţi cu aceste echipamente cei care au acţionat, bineînţeles că cei care au asigurat zona trebuiau să fie asiguraţi şi ei. Poliţiştii de la ordine publică au în dotare şi ei aceste veste, trebuie să înţelegem că există astăzi un contract pentru achiziţionarea a peste 35.000 de veste, s-au achiziţionat anul trecut în jur de 3.500, achiziţia continuă. Nu discutăm doar de veste, ci şi de alte echipamente”, a mai precizat Ioan Buda.

Ioan-Marcel Lepa se ascundea într-o casă din Izvin și se pare că avea un pistol produs în Serbia. Poliția a înconjurat imobilul unde era Lepa, care a sărit de pe un geam și atunci s-a întâlnit cu Cristian Amariei. Lugojeanul a tras în polițist, care a fost rănit în piept și gât. Infractorul a încercat să fure o mașină dintr-o curte alăturată, dar a fost oprit de alt polițist, care a tras în el și l-a rănit la umăr. Lepa a fugit, așa rănit cum era, și este încă de negăsit!

Pentru Cristian Amariei, manevrele de resuscitare, din păcate, nu au mai putut face nimic. În jur de 300-400 de polițiști îl caută pe infractor.