Creşterea sumelor acordate activitaţilor culturale a stârnit curiozitatea consilierilor locali lugojeni

Bugetul municipiului Lugoj pe anul 2024, așa cum arată el în proiectul recent votat, cuprinde sume importante pentru cultură, sport, educație și sănătate.

Consilierul PSD Marius Baboniu, remarcând creșterea consistentă a cheltuielilor cu acțiunile cultural-artistice, l-a interpelat pe primarul Bogdan Ștefan Blidariu: „Aș avea o întrebare pentru domnul primar, care este și  inițiator al proiectului de hotărâre. După cum știți, noi susținem toate activitățile Casei de Cultură, dar am văzut o majorare destul de consistentă la partea de cheltuieli – acțiuni culturale și artistice, față de anul trecut. Nu am văzut o listă cu acțiunile care se vor desfășura în 2024. Care e motivația acestei sume?”

Primarul Blidariu a răspuns că într-adevăr la capitolul respectiv este prevăzută o creștere de aproximativ 800.000 de lei: „Anul trecut, vă spun din memorie cifrele, am avut alocată pentru cultură o sumă de aproximativ 3.200.000 de lei, iar în acest an avem alocată suma de 4.000.000 de lei. Banii sunt alocați cu preferință către Casa de Cultură Traian Grozăvescu, care va avea cu siguranță în acest an mai multe evenimente decât a avut în perioada anterioară. Nu vorbesc neapărat de perioada pandemiei, dar acum avem un nou manager la Casa de Cultură Traian Grozăvescu și toate componentele casei de cultură sunt revitalizate. Mă refer la Ansamblul Ana Lugojana, Coul Ion Vidu, care au deja programate mai multe proiecte pentru acest an. Creșterea este de 800.000 de lei la Capitolul Cultură. Nu trebuie neapărat să cheltuie întreaga sumă, și mulțumim pentru faptul că sprijiniți cultura. Agenda Casei de Cultură a Municipiului va fi supusă votului Consiliului local și dumneavoastră veți avea datele complete pentru fiecare eveniment îl va organiza casa de cultură”.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Jr. Dan Ciucu, secretar general al Primăriei lugojene, a confirmat că „nu se poate organiza niciun eveniment fără să fie aprobat în Consiliu”. De altfel, consilierilor li s-a transmis și o notă de fundamentare a proiectelor incipiente pe care le gândește Casa de Cultură „Traian Grozăvescu”.

Pe instituții, sumele alocate prevăzute în proiectul de buget sunt: 607.000 lei pentru Biblioteca Municipală Lugoj, 1.042.000 lei pentru Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă, 71.000 de lei pentru Galeria ProArte, 5.453.000 lei pentru Casa de Cultură „Traian Grozăvescu”,  309.000 lei pentru Școala de Arte „Remus Tașcău”, 3.881.330 lei pentru alte servicii în domeniul cultural (lucrări la noul centru cultural) și 1.074.400 lei pentru serviciul public de administrare a Cinematografului „Bela Lugosi” și bazelor de agrement.

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/