Crește suprafața terenurilor irigate! Ion Mocioalcă: „La inițiativa PSD, se extinde consistent programul național de irigații”

mocioalca ion
explo 1000x200

Programul național de irigații se va extinde, iar finanțarea va crește substanțial. Inițiativa aparține Partidului Social Democrat, spune senatorul Ion Mocioalcă. Acesta amintește că până în anul 2019, cât timp PSD a fost la guvernare, programul a mers bine.

„La inițiativa PSD se extinde consistent programul național de irigații: crește cu 70% numărul amenajărilor de irigații noi, crește finanțarea la 1,5 miliarde de euro, se prelungește termenul de implementare până în 2027.”, spune Ion Mocioalcă.

Programul Național de Irigații a fost lansat în 2017, cu un buget de aproximativ 1 miliard de euro. Pe durata guvernării social-democrate, programul a dus la reabilitarea/dezvoltarea în ritm susținut a amenajărilor de irigații, „apoi totul a fost lăsat baltă de guvernările de Dreapta.”, concluzionează senatorul cărășean.

În luna martie, în mandatul ministrului Adrian Chesnoiu, s-a votat în Parlament modificarea cadrului legislativ, astfel încât fermierii să fie sprijiniți pentru dezvoltarea sistemelor de irigații locale și s-a mărit la 1,5 miliarde de euro bugetul pentru reabilitarea infrastructurii de irigații.

Acum, ministrul Petre Daea a anunțat obiectivele: până în 2027 va crește numărul de amenajări de irigații noi, de la 89 la 150, iar suprafața irigată va ajunge la 2,6 milioane de hectare, de la 1,8 milioane de hectare în prezent.

Până la finalul acestui an sunt lucrări în execuție de peste două miliarde de lei, aproximativ 400 de milioane de euro, iar în faza de proiectare sunt lucrări de 800 de milioane de euro.