Cresc veniturile românilor! Bani mai mulți pentru pensionari, copii, persoane cu dizabilități, văduve și veterani de război

dumitru rujan pupitru

Românii trebuie ajutați să traverseze criza resimțită la nivel mondial, spune deputatul Dumitru Rujan. Așa că, în ședința coaliției de guvernare de luni, s-a decis creșterea pensiilor, a alocațiilor, a indemnizațiilor pentru văduve și veterani de război și acordarea celei de-a treisprezecea indemnizații pentru persoanele cu dizabilități.

În ședința de luni-seară, coaliția de guvernare a decis ca, în cazul pensiilor pe contributivitate, punctul de pensie să crească cu 12,5% începând cu data de 1 ianuarie 2023. Noua valoare a acestuia va fi astfel de 1.784 de lei.

Totodată, anul viitor va continua acordarea unui sprijin țintit pentru pensionarii cu pensii mici, astfel:

  • 1.000 de lei pentru pensiile sub 1.500 de lei
  • 800 de lei pentru pensiile între 1.501 și 2.000 lei
  • 600 de lei pentru pensiile între 2.001 și 3.000 de lei

Sumele vor fi împărțite în două tranșe care se vor acorda semestrial pe parcursul anului 2023.

Persoanele care au pensii mai mici de 1.700 de lei vor primi și anul viitor voucherele sociale de 250 de lei, o dată la două luni, pe tot parcursul anului.

Veștile bune vin și în sectorul plății facturilor la energie, spune deputatul Dumitru Rujan. „Vom acorda un sprijin de 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie pentru pensionarii cu vârsta de peste 60 de ani şi care au pensii mai mici de 2.000 de lei. Această sumă va fi împărțită în două tranșe pentru a acoperi cheltuielile din iarna aceasta și din iarna viitoare.”

De asemenea, alocațiile de stat pentru copii vor fi actualizate cu rata inflației, persoanele cu handicap vor primi o a treisprezecea indemnizație, iar indemnizațiile pentru veteranii și văduvele de război vor fi actualizate cu rata inflației, începând din 2018, însemnând o creștere totală de aproximativ 30 de procente.

„Perioada pe care o traversăm este una marcată de multiple crize la nivel mondial și trebuie să asigurăm o amortizare a efectelor generate de inflația crescută. De aceea, PNL s-a opus ferm unor creșteri mai mici de 15% și a obținut în negocieri creșteri totale care depășesc 15,8%.”, subliniază deputatul cărășean Dumitru Rujan.