„Cred că redeschiderea combinatului rămâne în continuare viabilă”

uzina otelu rosu

O dorință de suflet a primarului Luca Mălăiescu, încă de la începutul mandatului, a fost redeschiderea uzinei din Oțelu Roșu. Un vis care părea tot mai aproape de realitate în urmă cu mai bine de un an, când o companie poloneză a preluat combinatul la pachet, împreună cu alte active ale Ductil Steel.

Cum dinspre uzina de la Oțelu Roșu nu au mai venit nici până astăzi vești, l-am întrebat pe primarul Mălăiescu dacă mai crede că există șanse de redeschidere a combinatului, mai cu seamă în contextul majorării tarifului la energia electrică. Fără a da prea multe detalii, edilul a mărturisit că este într-o permanentă comunicare cu reprezentanții companiei poloneze, rămânând optimist că lucrurile vor intra pe un făgaș normal, chiar dacă multora le este greu să mai creadă că acest lucru se mai poate întâmpla.

„Deși prețul energiei a crescut, cred că redeschiderea combinatului rămâne în continuare viabilă. Nu vă pot spune mai multe, dar cred că această uzină este utilă și trebuie redeschisă. Vă mărturisesc că ținem legătura cu proprietarii, chiar și de două ori pe lună comunicăm cu ei.”, ne-a declarat primarul din Oțelu Roșu.

Luca Mălăiescu respinge zvonurile potrivit cărora uzina ar fi fost cumpărată pentru a ajunge la fier vechi, din simplu motiv că, la ora actuală, din fostul combinat nu a mai rămas mare lucru de tăiat.

„Intenția este de a redeschide combinatul, nu de a-l tăia la fier vechi! Sigur că psihologic toată lumea gândește că se va întâmpla așa, pentru că de la Revoluție încoace foarte multe fabrici și uzine au ajuns să fie tăiate și duse la fier vechi. Dar dacă gândim logic, la ora actuală, nici nu mai ai ce tăia, pentru că în combinat a mai rămas doar oțelăria. Când au făcut contractul cu Ministerul Finanțelor, oțelăria nu valora mai mult de 20.000 de euro. Nu poți să tai combinatul ca să încasezi 20.000 de euro, că nu-și are rostul, nu ar fi un profit, deci din punct de vedere al logicii, varianta asta este exclusă.”, a explicat Mălăiescu.

Redeschiderea uzinei ar însemna o gură proaspătă de oxigen pentru întreaga Valea a Bistrei, mai cu seamă că locurile de muncă în zonă sunt puține, iar cei mai mulți dintre locuitorii orașului lucrează fie la Caransebeș sau la Buchin, în întreprinderile deschise acolo de străini, fie peste hotare, în agricultură, construcții sau la îngrijit bătrâni.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/