Crăciun fără zăpadă, cu temperaturi de primăvară. Ninsori rare la munte!

Crăciunul vine cu temperaturi de până la 16 grade și ploi în majoritatea regiunilor țării, potrivit prognozei pe două săptămâni emise, astăzi, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Zăpadă va fi doar la munte, unde va ninge local și destul de rar!

Meteorologii ANM anunță că săptămâna aceasta vremea va fi deosebit de caldă în Banat și Crișana, unde media temperaturilor maxime se va situa între 13 și 16 grade, iar cea a minimelor între 3 și 6 grade, valori mai ridicate decât cele specifice pentru luna decembrie. În cea de a doua săptămână, când va fi Crăciunul, se va răci treptat, astfel încât temperaturile maxime vor fi de 4 grade și minime de -1 grad. Ploi sunt anunțate din 20 decembrie.

În Transilvania, săptămâna aceasta maximele se vor situa între 10 și 12 grade, iar minimele între -4 și -3 grade, dar cresc spre sfârșitul săptămânii, devenind pozitive. De Crăciun se răcește, iar maximele termice vor ajunge până la 2 grade la finalul intervalului, iar minimele până la -5 grade. Probabilitatea de precipitații va fi ridicată începând cu data de 20 decembrie.

Până la finalul primei săptămâni de prognoză media maximelor termice se va situa între 11 și 14 grade, în zona Maramureșului, iar a minimelor între 1 și 4 grade. Apoi se va răcori treptat, astfel încât în ultimele zile din interval vor fi temperaturi maxime care în medie vor atinge doar 3 – 4 grade și minime a căror medie se va situa ușor sub pragul de îngheț. Din data de 20 decembrie, temporar, vor fi precipitații aproape în fiecare zi, potrivit ANM.

Meteorologii spun că între 16 și 25 decembrie vremea va fi cu valori termice mult mai ridicate decât în mod normal în Moldova, media temperaturilor maxime fiind cuprinsă între 7 și 14 grade, iar a minimelor între 1 și 4 grade. Apoi se va răci treptat, cu aproximativ 4 – 5 grade, până la finalul intervalului.

În Dobrogea, până în Ajunul Crăciunului vremea se va menține mai caldă decât în mod normal și se vor înregistra, în medie, temperaturi maxime de 11 – 15 grade și minime de 5 – 8 grade. Din ziua de Crăciun se va răci ușor și treptat, în medie cu 4 – 5 grade până în ultima zi de prognoză. În perioada 22 – 29 decembrie sunt prognozate ploi.

În Muntenia și Oltenia, în perioada 16 – 24 decembrie vremea va fi mult mai caldă decât în mod normal. Media temperaturilor maxime va fi de 12 – 15 grade, iar a minimelor se va situa, în general, între 2 și 4 grade. Va urma o perioadă în care temperaturile vor începe să scadă treptat, astfel încât, la finalul săptămânii în care va fi Crăciunul media maximelor termice va fi de 5 – 6 grade, iar a minimelor de -1 – 0 grade. Trecător și pe arii restrânse, după data de 20 decembrie, în unele zile vor fi ploi slabe.

În zonele de munte, ANM anunță că temperaturile vor fi în creștere până miercuri, în 18 decembrie, când media maximelor va atinge 14 grade, iar a minimelor 7 grade. După această dată va începe un proces de răcire treptată ce va face ca în ultimele zile de prognoză temperaturile să devină negative atât ziua cât și noaptea. Din 20 decembrie, în unele zile, local, vor fi precipitații sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare.