COVID-19. Creștere impresionantă a numărului de cazuri noi. Raed Arafat: „E clar că măsurile luate nu sunt respectate”

untitled design set 970x90 px

România a ajuns în ziua cu cele mai multe cazuri noi de coronavirus de până acum: peste 500 de rezultate pozitive în 24 de ore. O creștere serioasă față de zilele trecute se vede și în Caraș-Severin, acolo unde până nu demult numărul cazurilor raportate a stagnat zile în șir. Secretarul de stat Raed Arafat aruncă vina pe cei care nu înțeleg necesitatea respectării măsurilor impuse.

România a ajuns la aproape 6.000 de cazuri confirmate de coronavirus. Grupul de Comunicare Strategică anunța astăzi, la ora 13.00, că pe teritoriul țării există 5.990 de îmbolnăviri, cu 523 mai multe decât ieri. Conform raportării, județul Caraș-Severin are 10 cazuri în plus față de cele de ieri, ajungând la 48 de rezultate pozitive de la apariția coronavirusului în România, cel puțin 4 dintre ele fiind cadre medicale în spitalele din Reșița și Caransebeș. În Timiș numărul de cazuri pozitive a ajuns la 275, ocupând în continuare locul 3 la nivel național după Suceava și București. În același timp, 282 de persoane infectate au murit.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 59.272 de teste.

Secretarul de stat Raed Arafat crede că această creștere rapidă a numărului de cazuri noi este cauzat de lipsa de responsabilitate a oamenilor. „La acest moment, faptul că avem 500 de cazuri e un semn. Avem o creștere de transmitere comunitară. Măsurile care au fost luate, dacă la început au fost respectate, e clar că acum nu mai sunt respectate. Încă n-am trecut hopul. Trebuie să fim foarte atenți. Încă nu putem să ne relaxăm, că totul e perfect. Trebuie să fim foarte atenți cum aplicăm regulile. OMS vorbește despre atenție mărită, dacă se scad brusc măsurile de autoizolare există riscul revenirii epidemiei”, a spus Raed Arafat.

publicitate ziar expresb 1000x100

Acesta a precizat că analizele au arătat că un vârf al epidemiei de coronavirus se va înregistra în România după Paște. „Analizele arată un vârf în luna aprilie, după Paște. Asta depinde de modul în care ne comportăm. Schimbările în bine sau în rău pot să modifice aceste analize. Dacă începem să scădem această atenție atunci se va schimba și calculul matematic”, a declarat secretarul de stat.

Raed Arafat a mai precizat că necesitatea prelungirii stării de urgență este „evidentă”, dar că speră să fie „ultima lună” de stare de urgență.

„Grupul va analiza ce măsuri vor fi prelungite sau nu, este nevoie de ordonanțe. Necesitatea prelungirii stării de urgență e evidentă prin faptul că trebuie să continuăm anumite măsuri. Fiecare măsura va fi analizată. E nevoie de ordonanță ca să continui ce ai început. E prea devreme să te relaxezi și să spui că nu mai e nevoie de ordonanță. Prelungirea e foarte bine justificată. Prin faptul că tu renunți la starea de urgență înseamnă că ai transmis un mesaj de relaxare. Eu sper să fie ultima lună de stare de urgență. Dar nimeni nu poate garanta acest lucru. Depinde cum vor evolua lucrurile. Depinde de cum va fi impactul virusului în următoarea perioadă”, a mai declarat Raed Arafat, la „Marius Tucă Show”.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/