Cota unică de impozitare este un model depășit! Doar România, Bulgaria și Estonia o mai folosesc

senator ion mocioalca

Marile economii au renunțat de multă vreme la cota unică de impozitare. În Uniunea Europeană, doar România, Bulgaria și Estonia o mai folosesc. Cota progresivă este cea care poate forma o clasă de mijloc puternică, spune Ion Mocioalcă.

PSD susține introducerea cotei de impozitare progresivă în România pe modelul: cine câștigă mai mult să plătească mai mult, iar cine câștigă mai puțin să plătească mai puțin. „Pentru cei care au salariul minim pe economie, în mod normal trebuie să tindem pentru a avea taxe extrem de mici.”, spune Ion Mocioalcă.

Impozitarea progresivă este un model implementat în economiile dezvoltate. Toate aceste economii au o clasă de mijloc foarte puternică, în timp ce cota unică a crescut decalajele sociale din România, spune senatorul cărășean. După aproape două decenii de cotă unică, 85% dintre salariații români câștigă sub nivelul salariului minim.

Cota progresivă înseamnă taxe mai mici pentru cei cu venituri mici și taxe mai mari pentru cei care obține venituri mai mari. „Este premisa pentru formarea unei clase de mijloc puternice, care reprezintă motorul cel mai puternic al economiei. Cota unică este un model depășit. Niciuna dintre marile economii nu o aplică. Modelul a fost popular după încetarea Războiului Rece pentru fostele state din blocul sovietic. Multe dintre ele au revenit însă la cota progresivă. Chiar și Rusia a făcut un prim pas de la cota unică către cea progresivă din 2021.”, mai spune Ion Mocioalcă. Singurele economii din UE care mai au cota unică sunt România, Bulgaria, Estonia.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/