Coșurile de fum fac pagube în Caraș-Severin! Bloc în flăcări în stațiunea Băile Herculane!

Odată cu scăderea temperaturilor, lipsa de atenție acordată coșurilor de fum pune în pericol gospodăriile și chiar viețile oamenilor. Pompierii cărășeni au fost solicitați să intervină la două incendii produse ieri având drept cauză amplasarea unor materiale inflamabile în apropierea coșurilor de fum.

Primul incendiu a izbucnit în jurul orei 14.40 la acoperișul unui bloc cu 4 etaje de pe strada Teilor din Băile Herculane. Au ars aproximativ 40 mp din acoperișul construit din țigle și tablă. Din fericire, intervenția pompierilor a împiedicat propagarea flăcărilor la apartamentele de la etajele superioare. Nu au existat victime și nu a fost necesară evacuarea locatarilor.

Al doilea incendiu a fost anunțat în jurul orei 19, la o casă din comuna Răcășdia. Pompierii din Oravița au intervenit de urgență și au limitat incendiul. Flăcările au distrus doar 3 mp de scânduri și grinzi din acoperiș. A fost însă necesară și intervenția unui echipaj SMURD. „Proprietara casei a suferit un atac de panică, astfel că la locul intervenției s-a deplasat și echipajul SMURD orăvițean care a acordat primul-ajutor femeii, aceasta refuzând însă transportul la spital”, ne-a transmis Magdalena Tocmelea, purtătorul de cuvânt al pompierilor cărășeni.

Statistica incendiilor arată că multe din incendiile care se produc în România la gospodării cetăţeneşti au loc ca urmare a coşurilor de fum defecte sau necurăţate, așa că cei care luptă cu flăcările au o serie de sfaturi pentru cei care utilizează sobe pentru încălzirea locuinţelor:

  • asiguraţi verificarea, curăţarea şi repararea, dacă este cazul, a coşurilor de fum de către o persoană specializată;
  • NU folosiţi decât materialul combustibil pentru care a fost destinată soba şi evitaţi supraîncărcarea acesteia;
  • NU folosiţi soba decât cu uşiţa închisă;
  • aşezaţi o tăviţă metalică în faţa sobei, în dreptul uşiţei;
  • NU aşezaţi în apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile;
  • stingeţi focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa;
  • NU adormiţi niciodată cu soba aprinsă;
  • NU lăsaţi niciodată copiii nesupravegheaţi cu soba aprinsă.