Corupție, jaf, declin grav într-un timp atât de scurt. În România, doar politica poate construi un plan strategic

forum arad
gif card de energie dacus 1000x100 alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Acuzații dure au fost aduse către actuala clasă politică, dar și asupra celor care au guvernat în anii imediat după perioada comunismului, o guvernare care prin reforme greșite a condus la ceea ce este România astăzi: criză, decadență și corupție la nivel înalt, toate cumulate în marea criză mondială!

S-au dezbătut problemele actuale cu care se confruntă România și s-au căutat soluții pentru o posibilă redresare în contextul actual, o salvare care evident este așteptată din partea clasei politice, dar și din partea fiecărui cetățean în parte, astăzi, la Arad, în debutul celei de-a treia ediții a Forumului Economic Internațional. „Doar prin credință și forțe proprii ar mai putea să se ridice de la pământ”, a afirmat Adrian Severin, fost ministru al Afacerilor de Externe, prezent în calitate de speaker la forumul  ce a avut ca tematică ”Relansarea dezvoltării și cooperării”.

Discuțiile au plecat de la observația că nu este ceva mai urgent astăzi decât a asigura normalitatea și eficiența în viața economică, instituțională și culturală, în urma pandemiei din perioada 2020-2022 și în contextul tensiunilor internaționale actuale. Această normalitate depinde acum de factori interni, dar și de situația internațională.

„Ceea ce s-a întâmplat în România, din 90 până în prezent, este un fenomen caracterizat printr-o majoră criză de idei, iar în astfel de epoci crește și oportunismul”, susține, Andrei Marga, fost ministru al Educației Naționale și fost ministru al Afacerilor de Externe.

„Este vizibilă neputința unei guvernări de a duce lucrurile înainte, atragem prea puține investiții externe directe și niciodată jaful din istoria României nu a fost atât de mare ca în ultimele două decenii. S-a distrus o industrie care trebuie păstrată, băncile americane susțin că nu mai puțin de 400 de miliarde de dolari s-au scurs din țară, ne-am confruntat cu corupția proprietăților, dar și cu distrugerea întregului sistem de învățământ. Sunt erori enorme, erori de concepție care vor conduce la o Românie mai săracă, mai demotivată și la români ce nu au alt gând, decât acela de a pleca din țară”, a adăugat fostul ministru Andrei Marga.

„Fac apel la luciditate!”

1000x100 (3)

Petre Roman, fost prim-Ministru al României, a făcut o scurtă incursiune în istorie și a prezentat radiografia țării din 1989 până acum:

„Fac apel la luciditate care are sens dacă mergem către oameni care aduc competențe. Un element optimist, este acela că după Revoluție avem o statistică foarte interesantă, și anume, produsul intern brut a crescut cu 620%, ceea ce ar fi fost imposibil dacă nu am fi fost antrenați înspre UE. Eu sunt acela care a început în anii 2000, negocierea de aderare. Relansarea fără un plan strategic nu are nicio șansă, nu există. În România, în anii 80 a fost mai rău ca peste tot. În 90 a trebuit să plătim uriașele risipe care s-au produs, în special în anii 80. S-au făcut afirmații puternice și adevărate despre dezindustrializarea în România, care oricum trebuia să se întâmple, dar greșelile mari au fost de ordin politic. Sistemul economic sub regimul comunist a eșuat. Am căutat să pun în valoare pentru ce urma, câteva dintre marile unități industriale, dar după ce am bătut palma cu companii străine de renume ce au dorit să preia fabrici precum Uzina de Locomotive din Craiova sau Uzina de Tractoare din Brașov, niciuna dintre fostele întreprinderi nu mai există la ora actuală, iar asta mă doare pentru că reușisem să găsesc soluția la nivel concret. De vină este doar politica, ne-am întors la sistemul de administrare falimentară.”

Petre Roman a ținut să mai precizeze faptul că a fost o greșeală din partea acestuia de a accepta reîntoarcerea la putere, în anii 1996-2000, mai ales că sub conducerea acestuia s-a pierdut și cea mai importantă și renumită bancă românească, Bancorex.

Ediția din acest an, ce se desfășoară la Arad, este complexă, fiind destinată atât antreprenorilor cu experiență, cât și celor aflați la început de drum, în căutarea de strategii eficiente de business. Adresând-se mediilor de afaceri din România, Republica Moldova, Serbia, Ungaria, Ucraina, Italia și nu numai, Forumul își propune să ofere o platformă de promovare a afacerilor și dezvoltare a relațiilor între companii, iar discuțiile în acest sens vor continua și mâine. Vor fi prezente și alte figuri importante ale României, printre care se numără și Orlando Teodorovici, fost ministru al Finanțelor.

 

publicitate Timisoara banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/